נקודה לפרשה
אביטל עופרן
מנהלת בית הספר

בין ההלכות הרבות הנלמדות בפרשת כי תצא, מובאים גם מתנות תבואה לגר ליתום ולאלמנה, החיטה, הזית והגפן: "כִּי תִקְצֹר קְצִירְךָ בְשָׂדֶךָ וְשָׁכַחְתָּ עֹמֶר בַּשָּׂדֶה לֹא תָשׁוּב לְקַחְתּוֹ לַגֵּר לַיָּתוֹם וְלָאַלְמָנָה יִהְיֶה לְמַעַן יְבָרֶכְךָ ה' אֱלֹהֶיךָ בְּכֹל מַעֲשֵׂה יָדֶיךָ..."(דברים כד יט-כב). בעל השדה והכרם, מצווה להותיר את שארית התבואה והפירות למען אותם נזקקים, חסרי עוגן משפחתי או חברתי, כך שיבואו ללקט ויזכו גם הם להנות מפירות העץ והאדמה.
מתוך קריאת הפסוקים עולה השאלה – מדוע להותיר את התבואה בשדה, על העץ או בכרם, ולא לאוספה ולהגישה ישירות לעני, כדוגמת חלוקת סלי מזון לנזקקים הנהוגים בימינו. הרב קוק שעסק בשאלה זו ביקש להאיר כי התורה ביקשה להותיר לעני את כבודו, ולהופכו אקטיבי בתהליך קניית מזונו: "...התורה צוותה דווקא לעזוב לפני העניים את הפאה, והם ילקטו כאדם המלקט מתוך שדהו. להורות שהנתינה לעניים אינה בתור יתרון נדיבות והכמרת רחמים מצד הנותן … עד שהעניים בעניותם הם גם כן נוטלים חלק בעבודה האנושית הכללית, להביאו לתכליתו המאושרת כמו כל העובדים כולם. על כן צריך שיהיה למתנתם צורה של משפט, כנוטל את שלו מדין ולא צורה של חסד וחנינה…" (הרב אברהם יצחק הכהן קוק, פאה ב).
דברים ברוח דומה כותב גם הרמב"ם אודות מעלות הצדקה, והמדרגה הגבוהה ביותר בנתינה לשיטתו – "מַעֲלָה גְּדוֹלָה שֶׁאֵין לְמַעְלָה מִמֶּנָּה זֶה הַמַּחֲזִיק בְּיַד יִשְׂרָאֵל שֶׁמָּךְ וְנוֹתֵן לוֹ מַתָּנָה אוֹ הַלְוָאָה אוֹ עוֹשֶׂה עִמּוֹ שֻׁתָּפוּת אוֹ מַמְצִיא לוֹ מְלָאכָה כְּדֵי לְחַזֵּק אֶת יָדוֹ עַד שֶׁלֹּא יִצְטָרֵךְ לַבְּרִיּוֹת לִשְׁאל. וְעַל זֶה נֶאֱמַר (ויקרא כה-לה) "וְהֶחֱזַקְתָּ בּוֹ גֵּר וְתוֹשָׁב וָחַי עִמָּךְ" כְּלוֹמַר הַחֲזֵק בּוֹ עַד שֶׁלֹּא יִפּל וְיִצְטָרֵךְ: (משנה תורה, הלכות מתנות עניים י׳, ז׳). פסגת החסד היא לא בסיפוק כל מחסורו של העני, אלא דווקא בשמירה על כבודו וכוחו, במתן האפשרות והעידוד להתפרנס ולעבוד בעצמו.
במובן מסוים, גם בשדה החינוך אנו משתדלות ליישם את הלך
החשיבה הזה. לא לתת לתלמידות דגים אלא חכות,
לא לספק להן תשובות לשאלותיהן אלא ללמד אותן
למצוא אותן בעצמן. לא לספק את כל צרכיהן,
אלא להקנות להם כלים שאיתם יוכלו להתנהל ולפעול
בעולם.

פרשת שופטים מונה רשימת בעלי תפקידים, משרתי ציבור: מלך, שופט, שוטר, כהן ונביא. חברה שלמה ומתוקנת תאייש משרות ציבוריות אלו, הן בצד השלטוני-מדיני, והן בצד המבקש להחזיק רוח, חזון ורוחב דעת מוסרי והיסטורי, לטובת עם המבקש לדאוג לשלומו הגשמי והרוחני.
לצד זאת, בעלי התפקידים השונים מחוייבים לאחוז במערך של חובות ובציר מוסרי מנחה לעבודתם – קבלת הסמכות השלטונית והריבונות הארצית יכולה להתרחש רק בתנאי של איזון ובלם, רק בתנאי של הפעלת כללי צדק תתאפשר ישיבה לבטח - "צֶדֶק צֶדֶק, תִּרְדֹּף--לְמַעַן תִּחְיֶה וְיָרַשְׁתָּ אֶת-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר-ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָך" (דברים, טז, כ).
לאור שאיפה זו, קשה להבין את ברכת המשפט אותה אנו אומרים בתפילת עמידה, המבקשת כי השופטים ויועצי העם (המלך, הכהן והנביא), ישובו להיות "כבראשונה". מתוך הבקשה המתמדת אותה אנו מתפללים כ-2000 שנה, ואותה תיקנו חז"ל, אנו מבינים כי למרות חוקי התורה המציבים חוק וסמן דרך לבעלי תפקידים אידיאלים, נראה כי המציאות הפוכה, ומצריכה בקשה יומיומית: "הָשִׁיבָה שׁוֹפְטֵינוּ כְּבָרִאשׁוֹנָה, וְיוֹעֲצֵינוּ כְּבַתְּחִלָּה, וְהָסֵר מִמֶּנּוּ יָגוֹן וַאֲנָחָה וּמְלוֹךְ עָלֵינוּ אַתָּה ה' לְבַדְּךָ בְּרַחֲמִים, בְּצֶדֶק וּבְמִשְׁפָּט. בָּרוּךְ אַתָּה ה', מֶלֶךְ אוֹהֵב צְדָקָה וּמִשְׁפָּט".
האדמו"ר ממודז'יץ מסביר פער זה מתוך הבנה מופלאה של נפש האדם, לדבריו: "אנו מבקשים בתפילה: 'השיבה שופטינו כבראשונה ויועצינו כבתחילה'. מדוע מדגישים שהשופטים יהיו 'כבראשונה' והיועצים 'כבתחילה'? - אלא שכאשר דיינים מתמנים לתפקידם יש להם כוונות טובות, לשרת את הציבור באמונה וביושר. גם מנהיגי הציבור שואפים בראשונה להיות נקיי כפיים ומסורים לכלל. החשש הוא שברבות הזמן יזנחו את הדרך הישרה וייטו ממנה
בעקבות פניות אישיות. לכן מבקשים ששופטינו ויועצינו יהיו
'כבראשונה' ו'כבתחילה', כפי שהיו בשעה שנתמנו".

ישנה סברה לא מבוססת שהעולם מתקיים בזכות האנשים הרציניים וחמורי הסבר, אלו הפוסקים בידענות מופלגת ובמבט מפוכח. לעיתים נדמה שהשמחה הפשוטה, היכולת לרגע לשחרר, להיות בהתלהבות מדבקת או בצחוק מתגלגל, לא תואמת את הלך הרוח הנדרש מדמויות "מחזיקות". בכדי למוסס הנחה זו, מביא רש"י הנחה הפוכה המובאת הן בפרשת השבוע שלנו, והן במסכת תענית – אודות גדולת השמחה ביכולתה להחזיק עולם ולהקנות לדבק בה, חיי עולם הבא.
הגמרא במסכת תענית (כ"ב ע"א) מביאה סיפור מופלא אודות רב המבקש מאליהו הנביא לגלות לו את סוד הזכייה בחיי העולם הבא. אליהו הנביא עונה לו בתשובה אודות שני אנשים פשוטים הפוקדים את השוק. היינו מצפים כי אנשים הזוכים להיות בני העולם הבא יהיו אנשי שם, רבי מעלה וארשת כבוד ואולם, לשאלה מה עיסוקם, ענו אלה – "אִינָשֵׁי בָּדוֹחֵי אֲנַן, מְבַדְּחִינַן עֲצִיבֵי", ולפי רש"י - אנשים שמחים ומשמחים אנחנו, ובהמשך – "אִי נָמֵי, כִּי חָזֵינַן בֵּי תְרֵי דְּאִית לְהוּ תִּיגְרָא בַּהֲדַיְיהוּ, טָרְחִינַן וְעָבְדִינַן לְהוּ שְׁלָמָא" (אם אנו נתקלים באנשים המתקוטטים ביניהם, אנו טורחים ועושים ביניהם שלום).
על הקשר שבין היכולת לשמוח ולשמח, ליכולת לקיים שלום בעולם עומדת גם פרשת השבוע שלנו: במעמד וידוי המעשרות מצווה האדם לשמוח בכל הטוב הניתן לו, ובתוך השמחה להעניק גם ללוי, לגר, ליתום ולאלמנה (דברים כו, י-יד). על המילים "עָשִׂיתִי כְּכֹל אֲשֶׁר צִוִּיתָֽנִי" אומר רש"י - שָׂמַחְתִּי וְשִׂמַּחְתִּי בוֹ, משמע – הנתינה מן הפירות, צריכה להיות מתוך שמחה עצמית ולמען שמחה של האחר. המפגש בין "השמחות" של הנותן, לבין שמחת המקבל, מאפשרים תיקון עולם ושלום בין הבריות, ומכאן - גם זכות לחיי העולם הבא.
_edited.png)
_edited.png)
_edited.png)
את הציווי החד משמעי לבחירה בחיים - "וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ" (דברים ל, יט), אומר משה לעם ישראל בסוף פרשת נצבים, רגע לפני מותו. בגלל חשיבות הציווי לדורות, מוסיף משה, עדים מפתיעים בכדי לחזק את תוקפו ועוצמתו – "הַעִדֹתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ" (שם), ובכך נקשרים השמים והארץ להיות ה"עדים" לדרישה מהאדם לבחור בחיים ובברכה ולא במוות ובקללה.
פרשנים רבים התקשו בהבנת מהות ה"עדות" הזו. רש"י הסביר שמשה בוחר בשמים ובארץ כעדים משום "שהם קיימים לעולם". עדות אנושית הרי חולפת והאדם לא יוכל להעיד בעוד שנים לא רבות, אך השמים והארץ ימשיכו להתקיים כעדים לאותה ברית וחובה. החזקוני לעומתו הציע שהעדות של השמים והארץ מבקשת לרמוז לברכה ולקללה הצפויות למי שבוחר לדבוק בברית ה' או להפר אותה – בהינתן גשם האדמה נותנת פריה, וכשה' עוצר את השמים, הארץ לא נותנת את יבולה.
אך ייתכן וניתן להציע כיוון מחשבה נוסף – השמים והארץ מסמלים את המציאות הממשית, את הוויית העולם שבתוכה אנו מתקיימים. כשמשה מעמיד את השמים והארץ כעדים לדרישה מעם ישראל ללכת בדרכי ה', הוא קובע למעשה כי המציאות הממשית שבה אנו חיים, היא המדד הנאמן והיא ההוכחה הניצחת לעולמנו הערכי, האמוני והרוחני.
יש מי שסבור שעולמות של רוח ואמונה יכולים להתנהל בתוך תיבה סגורה ומנותקת, בבית מדרש נעול וחתום, בהיכל קודש הניצב בראש מגדל השן. אך משה מבקש לחבר את התורה למציאות הממשית. לשמים שמעלינו ולארץ שתחתינו. תורה שלא מטביעה את חותמה במציאות, שאינה ניכרת בארץ, אינה התורה המביאה את הברכה שעליה מדבר משה רבינו ועליה עמל כל ימי חייו. החיבור של דבר ה' עם מציאות חיינו, עם הוויות העולם ועם התרבות האנושית, אינה אילוץ מגונה אלא חלק מהותי מחיי הברית.

התשובה היא חידוש גדול ואיננה רעיון המובן מאליו. לא רק זאת, נראה כי ישנם מצבים שבהם היא אינה רלבנטית או אפשרית. כך למשל הוא מקרה בן סורר ומורה שנידון למיתה בשל התנהגותו הרעה משחר ילדותו. הגמרא מסבירה את הדין הקשה הזה באופן הבא - "בן סורר ומורה נידון על שם סופו... הגיעה תורה לסוף דעתו של בן סורר ומורה, שסוף מגמר נכסי אביו ומבקש למודו ואינו מוצא, ויוצא לפרשת דרכים ומלסטם את הבריות. אמרה תורה: ימות זכאי ואל ימות חייב (סנהדרין ע, ע"א). ההסבר לעונש החמור המושת על אותו בן מבוסס על ההערכה שאין סיכוי כי ילד זה ישנה או יתקן את מעשיו. שלילת רעיון התשובה והתיקון היא למעשה ההצדקה המוסרית להוצאתו להורג עוד בנעוריו.
מנגד, רק בראש השנה קראנו כיצד הקב"ה מציל את ישמעאל ממוות ושומע את קולו במדבר - "כִּי שָׁמַע אֱלֹהִים אֶל קוֹל הַנַּעַר בַּאֲשֶׁר הוּא שָׁם" (בראשית כא, יז) ואומר על כך המדרש - "באשר הוא שם - אמר רבי סימון: "קפצו מלאכי השרת לקטרגו". אמרו לפניו: "ריבון העולמים אדם שהוא עתיד להמית את בניך בצמא אתה מעלה לו באר?". אמר להם: "עכשיו מה הוא, צדיק או רשע?". אמרו לו: "צדיק". אמר להם: "איני דן את האדם אלא בשעתו". (בראשית רבה, נג, יד) למרות שישמעאל עתיד לגדול ולהעמיד אומה שתציק לישראל, ולכאורה צריך להיות נידון על שם סופו, הקב"ה אינו דן את ישמעאל כבן סורר ומורה, אלא דן אותו "באשר הוא שם" - כפי שהוא באותה שעה.
שני מדרשי חז"ל אלו מייצגים שתי גישות שכיחות בעולם ביחס לאופן שבו יש לנתח ולהעריך את ההתנהגות האנושית, שתי עמדות ביחס לתשובה. האם נער פוחז יגדל בהכרח להיות מבוגר פושע? והאם הסיכוי של התשובה מצדיק את הסיכון של הפשיעה? מערכות חברתיות, קהילתיות, דתיות, משפטיות ופוליטיות דנות בשאלות כבדות אלו, אך נראה כי ישנה מערכת אחת שכלל אינה יכולה לקיים את הדיון - מערכת החינוך. מי שבוחרים לעסוק בחינוך, חייבים מתוקף תפקידם להאמין באפשרות של תשובה. כל מהות העשייה החינוכית היא הבחירה לראות את הנער או הנערה "באשר הם שם". להאמין כי ניתן לתקן, כי הסיכוי גדול מהסיכון. חינוך פירושו אמונה באפשרות של תשובה. חינוך פירושו תקווה.

אחד המראות המופלאים והמרהיבים שמזמנים לנו הסתיו והחורף המתחילים בימים אלו, הוא מראה הקשת בענן. לא רק היופי, רב הצבעים והגוונים, משמח את הלב ומרענן את הנשמה, אלא גם הידיעה שמדובר באות הברית שבין הארץ והשמים – "אֶת קַשְׁתִּי נָתַתִּי בֶּעָנָן וְהָיְתָה לְאוֹת בְּרִית בֵּינִי וּבֵין הָאָרֶץ" (בראשית ט, יג). הקשת היא סימן הזיכרון להתחייבות האלוהית לכך ש"לֹא יִהְיֶה עוֹד מַבּוּל לְשַׁחֵת הָאָרֶץ" (שם יא), שהפורענות הנוראה לא תשוב להתרחש.
חז"ל קבעו שחובה לברך על מראה הקשת, וטבעו את נוסח הברכה – "זוכר הברית ונאמן בבריתו וקיים במאמרו", כדי להדגיש את ההודיה האנושית לא רק על המראה המופלא והצבעוני, אלא בעיקר על הברית והנאמנות שבין הקב"ה לבריותיו, שלא יהיה עוד מבול לשחת כל חי, וסדרי העולם יהיו באיזון מושלם ובהרמוניה המאפשרת חיים.
ואף על פי כן, מצאנו בדברי חז"ל גם הגבלה וביקורת על התבוננות בקשת בענן. "כל שלא חס על כבוד קונו - ראוי לו שלא בא לעולם... רבה אומר: זה המסתכל בקשת" (מסכת קידושין, מ, ע"א). ובמקום אחר קבעו חכמים שהמסתכל בקשת "עיניו כהות" (מסכת חגיגה, טז, ע"ב). את הסתירה בין שתי העמדות - זו המצריכה ראייה לשם ברכה וזו מאידך, האוסרת התבוננות, מתרץ הרא"ש כהבחנה בין ראייה רגעית והסתכלות ממושכת. המבט הקצר בקשת הוא מבורך בעוד הבהייה הארוכה היא הבעייתית.
זכירת הברית שכרת עמנו הקב"ה היא יסוד חשוב בקיום שלנו המבטיח לנו את המשכיות והנצח, אבל התעמקות מוגזמת בכך עלולה להוביל אותנו לעמדה משתקת שמתהדרת בזכויותינו ובהבטחות שהובטחו לנו, ומתנערת מחובותינו ומהדרישות כלפינו. זוהי נקודת איזון עדינה שבין שיח הזכויות לשיח החובות, בין הטפיחה המחמיאה על השכם, לבין הדרישה התקיפה לתיקון ואחריות. במובנים רבים זהו גם חלק מהאתגר שבמעשה החינוכי – אהבה גדולה, מחזקת ותומכת, שאינה עומדת בסתירה לדרישה ותוכחה.

אברהם אבינו זכה לכינוי ״אברהם העברי״, וחז״ל דרשו את הכינוי הזה כמתייחס ליכולת הנדירה של אברהם לעבור מן העבר האחד לעבר השני - מחרן לכנען, מעבודת האלילים לאמונת הייחוד.
דמותו של אברהם אוחזת בשני יסודות מנוגדים. מצד אחד הקב״ה מעיד עליו - ״כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו וְאֶת בֵּיתוֹ אַחֲרָיו וְשָׁמְרוּ דֶּרֶךְ יְהוָה לַעֲשׂוֹת צְדָקָה וּמִשְׁפָּט״ (בראשית י״ח י״ט) - עמוד שדרה עיקש וברור, שניתן לסמוך על עקביותו ואיתנותו לדורות, בדרישה הבלתי מתפשרת לתיקון עולם על ידי חסד ומשפט (לא במקרה כינה הרמב״ם בתחילת הלכות ע״ז את אברהם אבינו בכינוי ״איתן״).
ומן העבר השני - דמות של אברהם מאופיינת ביכולת הנוודות - ״לֶךְ לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ״ (שם יב א). היכולת ללכת, היא היכולת לנוע ולהשתנות. רק אדם גמיש ודינמי יצא למסע קשה הכולל הליכה כה נועזת ממקום למקום ומתרבות אחת לאחרת. רק מי שמסוגל להיענות לציווי ללכת מביתו ומולדתו לארץ אחרת, יוכל אחר כך להיענות גם למצווה ללכת אל ארץ המוריה.
ההליכה של אברהם - המצווה להתהלך בארץ לאורכה ולרחבה, אינה רק הדרך להתנייד אלא היא בעלת ערך מצד עצמה. כפי שכותב הרב פרופ׳ יהודה ברנדס - ״ההליכה מבטאת שאיפה תמידית להתקדמות ולשיפור. שלא כמלאכים שנבראו מושלמים ואין הם אלא עומדים ועושים את תפקידם, בני האדם נדרשים להלך. אברהם אינו יכול לנוח לרגע מכיוון שהוא צריך להתקדם כל הזמן״.
זהו המודל שמניחה לפנינו התורה - יציבות השלובה בגמישות. עמוד שדרה ערכי, מוסרי וחינוכי יחד עם יכולת תמידית ללכת ולהשתנות. נקודת איזון עדינה - בין ההליכה חסרת המנוח, ובין המצפון היציב והמצפן הברור שמתווים את הדרך. נקודת איזון שממנה שממנה מתהווה האומה העברית.

בכל יום חמישי, אנחנו זוכות לשמוע דברי תורה לפרשת השבוע מפי תלמידות י"ב. הדרשה היא נקודת שיא בלימודי התנ"ך, בכתיבה, בעומק החשיבה, בהיקף היריעה הפרשנית העומדת בפניהן ובעמידה מול קהל גדול.
משתפת בשבוע זה את דבריה המופלאים של ליה חסן מכיתה י"ב. הדברים שנאמרו בפני כל קהילת בית הספר היו ארוכים יותר, ואני מביאה את תמצית דבריה, ברשותה:
על דבר התורה שלי התחלתי לחשוב בראש השנה, בעקבות אחד מהפיוטים האהובים עליי - עת שערי רצון:
"דָּפְקוּ בְּשַׁעְרֵי רַחֲמִים לִפְתֹּחַ
הַבֵּן לְהִזָּבַח וְאָב לִזְבֹּחַ
קֹוִים לְָאֵל וּבְרַחֲמָיו לִבְטֹחַ
וְקֹוֵי ה' יַחֲלִיפוּ כֹחַ
דָּרְשׁוּ בְּנַחֲלַת אֵל לְהִסְתַּפֵּחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ."
הסיומת של כל בית בפיוט, "עוקד והנעקד והמזבח", מתייחסת לשתי דמויות: העוקד - אברהם, הנעקד - יצחק - אך המזבח אינו דמות. הציפייה הייתה שבמקומו תנכח דמות אחרת - אלוהים. לאחר התבוננות בפסוקים, מתעוררת שאלה - את הציווי לעקוד את יצחק נתן אלוהים לאברהם, אך לאחר מכן דיבר איתו מלאך. גם בפרקים שלאחר מכן, התקשורת היחידה בין אברהם לאלוהים היא הברכה שנתן אלוהים לאברהם לקראת מותו. מדוע הפסיקו לדבר זה עם זה? הרי התקשורת ביניהם לפני עקידת יצחק הייתה רבה. מדוע בחר אלוהים לשלוח מלאך?
המלבי"ם (בראשית, כ"ב, י"א) מציע שני פירושים. הפירוש הראשון - שליחת המלאך הייתה חלק מהניסיון - האם יבין אברהם שהמלאך ממלא את פקודותיו של ה', ויקשיב לו - או לא. הפירוש השני - כל מצווה שנעשית בוראת מלאך, וכך גם מצוות העקידה. מכיוון שהמצווה הושלמה, אם היה אברהם עוקד את יצחק, מצוותו, שנעשתה לשם רצח, הייתה מתבטלת - ולכן המלאך שנברא בעקבות העקידה פנה לאברהם כדי לבקש רחמים על יצחק. הקונטרס חיבה יתירה (שם), בעל הטורים (שם) והגמרא במסכת בבא מציעא דף פ"ו ע"ב (בראשית י"ט) מפרשים שהמלאך היה מיכאל, שבישר לאברהם על הולדת יצחק העתידית. לעומתם, הכתב והקבלה (בראשית, כ"ב, י"א) מפרש את הפסוק כך שהמלאך רק קרא את שמו של אברהם ואת הדיבור עצמו, דיבר הקב"ה בעצמו. הרמב"ם (מורה נבוכים, חלק ב' מ״ה:ט״ו, יא), טען כי דרגת הנבואה על ידי מלאך, גבוהה יותר משמיעת קולו של הקב"ה, ולדרגה הגבוהה הזו הגיע אברהם רק אחרי העקידה.
ניתן לראות כי בפירושים הטוענים שהמלאך הוא שדיבר עם אברהם, ישנו קשר אישי בין המלאך לאברהם או ליצחק. ניתן לטעון שהתקשורת עם אברהם דרך המלאך נועדה כדי לייצר יחס אישי יותר, כזה שלא מתאפשר לחלוטין עם אלוהים. עקידת יצחק היא רגע שיא במערכת היחסים שלהם - בו גם אלוהים וגם המלאכים היו קשובים ומעורבים בסיפור העקדה, ואברהם הוכיח בו את עצמו - ולכן המשך התקשורת לא היה בהתגלויות גרנדיוזיות, אלא טבעי יותר - אברהם וה' נכנסו לשלב חדש במערכת היחסים שלהם, שלב גבוה וחזק יותר. שלב בו מספיק לאברהם להיות רק הוא, יצחק, והמלאך. עוקד, הנעקד, והמזבח.
מציאות החיים שלי רוויה בדילמות ובספקות. בחיי היום יום הפשוטים או המורכבים, בעיסוק בסוגיות הקשורות לחינוך ילדי הפרטיים - ולחיי בית הספר, מה נכון או לא נכון בהתוויה של מהלך זה או אחר, במי חס ושלום זה עלול לפגוע, ולמי זו הצלת נפשות של ממש. לכולנו, כחלק מהחוויה האנושית יש דילמות וספקות. במצבי אי וודאות שכאלו, נוטים בני אדם לחפש אות חיצוני שיאשר את בחירותיהם. מי מאיתנו לא מצא את עצמו מפרש אירועים במציאות, כסימנים משמים לאופן שבו עלינו לנהוג, או לא לנהוג, בבקשה האנושית להיאחז בדבר מה, לקבל סימן דרך.
בפרשת השבוע שלנו, כך פועל עבד אברהם, אליעזר, בהגיעו לחרן. המשימה הכבדה שהטיל אברהם על כתפיו, למצוא כלה ראויה לבנו ליצחק, אינה משימה פשוטה לביצוע. בעומדו על המים, מבקש העבד סימן אלוהי לבחירתו – "וְהָיָה הַנַּעֲרָ אֲשֶׁר אֹמַר אֵלֶיהָ הַטִּי נָא כַדֵּךְ וְאֶשְׁתֶּה וְאָמְרָה שְׁתֵה וְגַם גְּמַלֶּיךָ אַשְׁקֶה אֹתָהּ הֹכַחְתָּ לְעַבְדְּךָ לְיִצְחָק וּבָהּ אֵדַע כִּי עָשִׂיתָ חֶסֶד עִם אֲדֹנִי" (בראשית פרק כד פסוק יד). המבחן שמציב העבד אינו מקרי. רש"י מסביר כי מטרתו של אליעזר היא לבדוק את תכונותיה של האישה – "ראויה היא לו שתהא גומלת חסדים" (רש"י שם). ולוודא שהיא מתאימה למשפחתו גומלת החסדים של אברהם.
למרות ההיגיון שבדברי העבד, קובע הרמב"ם כי עבד אברהם חטא בחטא חמור במבחן שערך – "המשים סימנים לעצמו אם יארע לי כך וכך אעשה דבר פלוני ואם לא יארע לי לא אעשה, כאליעזר עבד אברהם, וכן כל כיוצא בדברים האלו הכל אסור" (משנה תורה, הלכות עבודה זרה, פרק יא). הרמב"ם מחשיב את הדבר שעשה העבד כ"ניחוש", שהוא אחד מהדברים שנאסרו בגלל זיקתם לעבודה זרה.
הרצון הטבעי והמובן לקבל אישור משמיים לבחירות שלנו, או לראות סימן אלוהי שיחזק את דרכנו, הוא רצון שלעולם לא יוכל לקבל מענה. מי שסבור שהמציאות מוכיחה כי ה' איתו, הופך לדעת הרמב"ם לעובד אלילים. הספק בדבר הדרך הנכונה והבחירה הראויה, הוא חלק בלתי נפרד מהחיים האנושיים. חייו של האדם המאמין הם חיים רוויי ספקות והתלבטויות, ובתנאים הקשים הללו צריך האדם לבחור את בחירותיו, במציאות מעורפלת וחסרה. לעיתים, ישנן הבלחות של וודאות, אך לרוב ישנה משאלת לב לעזרה משמיים מתוך התלבטות קשה. בכדי לא ליפול לאבק עבודה זרה ב"ניחוש", נראה כי ניתן להאחז בבקשה - להשתדל לעשות טוב. ההשתדלות על אף הרושם הפשרני שהיא מותירה, מאפשרת התבוננות שיש בה אחריות אישית, עמוד שדרה פנימי ורצון להיטיב - מבחן ההשתדלות לעשות טוב הוא סימן הדרך.
יצחק אבינו חופר בארות. הוא לא רק מחפש מקורות מים חדשים, אלא חוזר אל הבארות שחפר אביו אברהם וחופר אותם שוב. התורה מספרת כי הבארות הללו נסתמו על ידי הפלשתים – "וְכָל הַבְּאֵרֹת אֲשֶׁר חָפְרוּ עַבְדֵי אָבִיו בִּימֵי אַבְרָהָם אָבִיו סִתְּמוּם פְּלִשְׁתִּים וַיְמַלְאוּם עָפָר" (בראשית כו, טו). לא ברור מה הביא את הפלשתים לסתום את הבארות. הרי מים במדבר הם משאב חסר, וסתימת הבארות היא מהלך שגורם נזק עצום לבעל הבארות, אך גם למי שסותם אותן - לפלשתים עצמם. רבנו בחיי בן אשר, מציע הסבר למעשה – "כי מתוך הקנאה שנתקנאו בו פלשתים סתמו כל הבארות אשר חפרו בימי אברהם אביו כדי שלא יוכל יצחק להועיל עצמו בהן ולהשקות זריעותיו ומקנהו" (פירוש רבנו בחיי על התורה, שם). המעשה הפלשתי הוא רוע צרוף. האמירה המוכרת ממשפט שלמה "גַּם־לִי גַם־לָךְ לֹא יִהְיֶה" (מלכים א, ג, כ"ו), מקבלת פה ביטוי ממשי. הפלשתים מעדיפים לוותר על המים באופן מוחלט ובלבד שלא יהיו מים ליצחק.
נוכח השנאה היוקדת הזו, יצחק לא יוצא לקרב ולא חוגר חרב. הוא לא מכניע את הפלשתים ולא מנסה להיאבק ברוע שלהם. הוא בוחר בדרך אחרת – "וַיָּשָׁב יִצְחָק וַיַּחְפֹּר אֶת בְּאֵרֹת הַמַּיִם אֲשֶׁר חָפְרוּ בִּימֵי אַבְרָהָם אָבִיו וַיְסַתְּמוּם פְּלִשְׁתִּים אַחֲרֵי מוֹת אַבְרָהָם וַיִּקְרָא לָהֶן שֵׁמוֹת כַּשֵּׁמֹת אֲשֶׁר קָרָא לָהֶן אָבִיו". הוא פשוט שב וחופר את הבארות. עושה את המעשה הסיזיפי שעשה אבא שלו, ואפילו קורא לבארות באותם השמות ממש.
דרכו של יצחק מהדהדת את דברי הרב קוק, המתאימים כל כך לערב ר"ח כסלו וימי שיא החורף והחושך - "על כן, הצדיקים הטהורים אינם קובלים על הרשעה, אלא מוסיפים צדק, אינם קובלים על הכפירה, אלא מוסיפים אמונה, אינם קובלים על הבערות, אלא מוסיפים חכמה…”(הראי”ה קוק, ערפלי טוהר, קובץ ב’, צט). דרכו של יצחק מתווה לנו דרך לימים אלה – לא להתייאש, לא להתעייף. לשוב לחפור את אותן הבארות שחפרו הדורות הקודמים. לשוב ולבנות, לשוב להקים ולקוות.

המפגש בין יעקב ועשו מלווה בחרדה גדולה. בניית המתח מורגשת בכל צעד וצעד והמילים "וַיִּירָא יַעֲקֹב מְאֹד וַיֵּצֶר לוֹ" (בראשית, ל"ב, ח') מבטאות את הלחץ הנפשי והגופני של יעקב, וניתן כמעט לחוש את תחושותיו על אף מרחק הדורות. רש"י מפרש כי החשש הגדול של יעקב לא היה מותו שלו, אלא דווקא החשש שיהרוג אחר, את אחיו - "וַיִּירָא שֶׁמָּא יֵהָרֵג, וַיֵּצֶר לוֹ אִם יַהֲרֹג הוּא אֶת אֲחֵרִים". פירושו של רש"י מבטא את מידת האחריות שמביא יעקב למפגש, אחריות למעשיו ולבקשה להימנע מהרג ושפיכות דמים. אחריות זו ממשיכה ללוות את מעשי יעקב אבינו הנערך למפגש היסטורי זה בהתבוננות על זירות רבות - בשליחת מלאכים לאחיו, בחציית המחנה, בתפילה לקב"ה להינצל מיד אחיו, בשילוח מנחה ובהעברת המשפחה והרכוש במעבר יבוק. כל מעשיו של יעקב מלמדים על קטסטרופה קרבה, כל מעשיו של יעקב מבקשים להימנע מאותה הקטסטרופה.
ואולם, נראה כי שיאו של המאבק אינו המפגש בין האחים, אלא דווקא המאבק עם האיש ובשינוי שמו של יעקב לישראל: "וַיֹּאמֶר אֵלָיו מַה־שְּׁמֶךָ וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב׃ וַיֹּאמֶר לֹא יַעֲקֹב יֵאָמֵר עוֹד שִׁמְךָ כִּי אִם־יִשְׂרָאֵל כִּי־שָׂרִיתָ עִם־אֱלֹהִים וְעִם־אֲנָשִׁים וַתּוּכָל׃ (בראשית ל"ב, כ"ה-כ"ט). במפגש פנים אל פנים זה זוכה יעקב לברכת אברהם באופן המאפשר תיקון לקבלת הברכות במרמה, על כך אומר רש"י "לֹא יֵאָמֵר עוֹד שֶׁהַבְּרָכוֹת בָּאוּ לְךָ בְעָקְבָּה וּרְמִיָּה כִּי אִם בִשְׂרָרָה וְגִלּוּי פָּנִים". גילוי הפנים בין האיש ליעקב משמעותי כל-כך עד כי יעקב קורא למקום פניאל - "כִּי־רָאִיתִי אֱלֹהִים פָּנִים אֶל־פָּנִים וַתִּנָּצֵל נַפְשִׁי" (בראשית ל"ב, ל"א).
שימת הדגש על גילוי הפנים מחזירה אותנו אל נקודות התורפה ואל נקודות הכאב של יעקב, החל מקבלת ברכת עשו בתחפושת כשאביו זקן ועיור ולא יכול לראותו, ועד קבלת לאה ככלה "מכוסה", בחושבו כי היא רחל. הברכה הגלויה של האיש, מביאה מרפא ותיקון ליעקב, הופכת אותו לישראל, ומאפשרת את שבירת המתח, אל מפגש גורלי שאופיו ידוע מראש.
נראה כי מפגש פנים אל פנים מביא איתו נקודת מבט של אנושיות ואחריות, "וַיִּשָּׂא יַעֲקֹב עֵינָיו וַיַּרְא וְהִנֵּה עֵשָׂו" (שם, ל"ג, א'). המבט האנושי, איש אל אחיו, מאפשר התפייסות והכרה. מעניין לראות כי אותה נשיאת מבט תהיה אחר כך, במפגש גורלי בין אחים אחרים - יוסף ובנימין, גם שם, מבקש הדרשן ליצור נקודת מבט אחראית לפיה נשיאת הפנים מאפשרת השתתפות בברכת אברהם: "וַיִּשָּׂא עֵינָיו וַיַּרְא אֶת בִּנְיָמִין אָחִיו בֶּן אִמּוֹ" – כשראה אותו שמח שמחה מרובה. "וַיֹּאמַר אֱלֹהִים יָחְנְךָ בְּנִי" – ולמה לא אמר ישמרך או יברכך? מפני שבעת שבא עשו ואמר ליעקב: "מי אלה לך ויאמר הילדים אשר חנן אלהים את עבדך" (בראשית לג ה), ובירך יעקב לבניו בלשון חנינה. ועדיין בנימין היה במעי אמו, ולא היה בכלל ברכה זו עם אחיו. ובשביל זה בירך יוסף לבנימין בלשון חנינה, עד שיהיה בכלל הברכה. (מדרש אגדה (בובר) בראשית מג כט).
נראה כי ציר האחריות מוביל את מעשיו של יעקב, החל מפחדו המצמית ועד למפגש עם אחיו. האחריות ניכרת בנשיאת המבט אל האחר. כפי שלמדנו מהפילוסוף עמנואל לוינס: "לא תרצח הוא הדיבר הראשון של הפנים, מבט הוא תמיד הכרה, תפיסה, יש בפנים החשופים לחלוטין משהו מאוים שכאילו מזמין למעשה אלימות, ובו בזמן, הפנים הם מה שאוסר עלינו לרצוח… הפנים הופכות מיד למחוייבות שלי, לקריאה שמופנית אלי, לפקודה, פקודה שמיועדת לי להיות בשירות הפנים הללו." (עמנואל לוינס, ציטוט מתוך הסרט האל הנעדר, 2014).

התורה מרבה לספר לנו על גיבורים אנושיים, וספר בראשית מתמקד בין היתר, בדמויותיהם הנפלאות. ולצד זאת, לתורה ולנ"ך יש גם "גיבורים" גיאוגרפיים. כדי לעמוד על עומקה של התורה, לא די להתחקות אחר דמויות המופת המתוארות בה, אלא גם חשוב וכדאי לעקוב אחרי המקומות המוזכרים בה שוב ושוב.
העיר שכם היא אחד המקומות הזוכים למעמד מיוחד ולאזכורים רבים בתנ"ך, והתנא רבי יוסי קובע כי שכם הינה "מקום מזומן לפורענות" - "וילך רחבעם שכם... תנא משום ר' יוסי מקום מזומן לפורענות: בשכם עינו את דינה, בשכם מכרו אחיו את יוסף, בשכם נחלקה מלכות בית דוד" (סנהדרין ק"ב, ע"א). מעקב אחר אזכוריה של העיר שכם, מלמד על מרכזיותה וסמליותה בתולדות ישראל. שכם היא מקום מושבו הראשון של אברהם אבינו עם הגיעו לכנען "וַיַּעֲבֹר אַבְרָם בָּאָרֶץ עַד מְקוֹם שְׁכֶם" (בראשית יב, ו), ובה גם מתיישב יעקב עם שובו מבית לבן. היא מקום של נטיעת עוגן ראשוני בהתיישבות האבות. מאידך, כפי שלמדנו מדברי ר' יוסי, שכם היא לא רק עוגן להתיישבות בארץ החדשה, אלא גם מקום של פורענויות רבות ומשמעותיות – זהו המקום שבו נאנסת דינה בת יעקב, ועמק דותן, הסמוך לעיר שכם, הוא המקום אליו הולך יוסף ומוצא את אחיו - ”וַיֵּלֶךְ יוֹסֵף אַחַר אֶחָיו, וַיִּמְצָאֵם בְּדֹתָן” (בראשית, ל"ז, י"ז), ושם מושלך יוסף לבור ונמכר לישמעאלים. מאוחר יותר, כשתתפצל מלכות ישראל לשתי ממלכות תחת שלטונם של רחבעם וירבעם, תהיה שכם שוב תחנה מרכזית בפורענות של פיצול הממלכה – "וַיֵּלֶךְ רְחַבְעָם שְׁכֶם כִּי שְׁכֶם בָּא כָל יִשְׂרָאֵל לְהַמְלִיךְ אֹתוֹ" (מלכים א, יב, א).
שכם היא עיר של "פרשת דרכים" היא שוכנת על קו פרשת המים הארצי והיא מחברת את ארץ ישראל לכיוונה השונים - מישור החוף, בקעת הירדן, הגליל וירושלים. שכם שוכנת בעמק שבין שני הרים – הר גריזים והר עיבל. זהו העמק שבו כורת יהושע ברית עם ישראל, בין הר הברכה להר הקללה. העמידה נוכח שני ההרים מסמלת את החובה המתמשכת לבחור בין טוב לרע. שכם היא המקום שבה נאחזו אבותינו בארץ, אך היא גם המקום שממנה החלה הירידה למצרים. היא המקום שאליו הושבו עצמות יוסף כשנגאלנו, אך היא גם המקום ממנו שוב, התפצלה הממלכה. שכם היא עיר שבה אירעה שפיכות דמים נוראה, אך בימי יהושע היא הופכת לעיר מקלט המונעת את המשך שפיכות הדמים וגאולת הדם.
דומה שחיי האדם באשר הם, דומים לעמידה בעיר שכם, "על פרשת דרכים", נוכח שתי האפשרויות הנדמות כהרים גבוהים – לבחור בברכה או בקללה. בחירה בקללה ובמוות תוביל אל מעמקי הבור, ובחירה בברכה ובחיים, תוביל אל גובה ההר.

הבאר היא מקום מפגש חוזר לשידוכים וזיווגים בסיפורי האבות. מאליעזר הפוגש את רבקה על שפת הבאר בחיפושיו אחר שידוך ליצחק, דרך יעקב הפוגש את רחל על הבאר, ועד משה רבינו הפוגש את ציפורה ואחיותיה בבאר מדין. אפשר לומר בפשטות כי הבאר היא "כיכר העיר" המקום בו כולם נפגשים בלב יום העמל, להרוות צמא ולשבוע לחם, מין "חדר אוכל" קדמון בו הכל מתרחש, ומטבע הדברים, זהו המקום למפגש ולמציאת שידוך.
מאידך, באר לא תמיד מוזכרת בהקשרה החיובי, המחבר והמרווה. כך למשל, הבארות הראשונים שהוזכרו בתורה הינם דווקא בארות סדום: "וְעֵמֶק הַשִּׂדִּים בֶּֽאֱרֹת בֶּאֱרֹת חֵמָר וַיָּנֻסוּ מֶֽלֶךְ־סְדֹם וַעֲמֹרָה וַיִּפְּלוּ־שָׁמָּה וְהַנִּשְׁאָרִים הֶרָה נָּסוּ" (בראשית י"ד, י'). לפי רש"י בארות אלו לא שימשו לנביעת מים אלא לחומר - "בְּאֵרוֹת הַרְבֵּה הָיוּ שָׁם, שֶׁנּוֹטְלִין מִשָּׁם אֲדָמָה לְטִיט שֶׁל בִּנְיָן." החזקוני מוסיף כי מלך סדום נכנס לבארות אלו בכדי למצוא מקום מפלט בזמן מלחמה - "ויפלו שמה מרצונם נפלו להחבא שם למלט נפשם."
סדום היא עיר המסמלת ניכור, פירוד רשע וזרות. בארותיה הם בארות טיט וחומר, הבאים ליצור ולחזק את המבנה חומרי, המאפיין כל כך את השפע הסדומי ולאחר מכן את גלות מצרים. מאידך בארות של מים חיים בהן נפגשו האבות, מסמלים מקום של חיבור ונתינה, מקום המאפשר להרוות צמא ולאפשר מנוחה. בהקשר זה כמה מתאים כי מים חיים נמשלו לתורה - "אין מים אלא תורה, שנאמר: הוֹי כָּל צָמֵא לְכוּ לַמַּיִם" (בבא קמא פב ע"א). מתוך הפער התהומי המצוי בין הבארות הללו נראה כי לא הבאר היא המבדלת, אלא השאלה מה מחפשים בתוכה - מים או טיט, חיבור או ניכור, תורת חיים או חוקים אכזריים.

ספר בראשית עשיר בחולמים ובחלומות: אבימלך זוכה להתגלות אלוהית, יעקב בחלום הסולם וחלום העתודים, לבן מוזהר שלא להרע ליעקב, חלומות יוסף, שר המשקים ושר האופים החולמים על גורלם, וחלומות פרעה אודות השיבולים והפרות. ריבוי החולמים מעמיד את יוסף כיחיד ומיוחד בהיותו גם החולם וגם הפותר. בשל כך הוא נקרא בבגרותו "צפנת פענח". פתרונותיו מקבלים ביטוי רחב בשתי פרשות רצופות - בפרשת וישב, פותר יוסף את חלומות שר האופים ושר המשקים, ובפרשת השבוע שלנו, פותר יוסף את חלומות פרעה. מעניין לראות כי בעוד חלומותיו מביאים את יוסף אל עבר שנאה ומעמקי בור, פתרונותיו הם דווקא אלו המחלצים אותו משם ומביאים אותו לפסגות של חכמה ומנהיגות.
החלום הוא כחומר גלם, "מה שמחולל את החלום הוא משאלה, ומילוי המשאלה הוא התוכן של החלום…" (נוי פינחס, פרויד והפסיכואנליזה, עמ' 144, מודן). כחומר גלם יש בו פשטות המבקשת יד ושם, מענה בתרגום האנושי, ורק תרגום זה מביא את החלום לכדי פתרון וממשות. תפקידו של פותר החלום שווה בגודלו, אם לא גדול יותר מתפקיד החולם, כמאמרם של חז"ל - כל החלומות הולכים אחרי הפה. במדרש בו מסופר על "עשרים וארבעה פותרי חלומות היו בירושלים. פעם אחת חלמתי חלום והלכתי אצל כולם, ומה שפתר לי זה לא פתר לי זה, וכולם נתקיימו בי… מנין ש"כל החלומות הולכים אחר הפה"? האם מקרא הוא? כן, וכרבי אליעזר. שאמר רבי אליעזר: "מנין שכל החלומות הולכים אחר הפה?, שנאמר: "ויהי כאשר פתר לנו כן היה" (בראשית מ"א, י"ג).
הקבלה של החולם את פתרון החלום על ידי הפותר הכרחית להגשמתו, ומביאה אותו לכדי מימוש והשלמה. ויוסף, בכוח פרשנותו, מקבל מעמד של פותר חלומות מוצלח, כזה שפתרונותיו "הולכים אחר הפה" ומתקיימים במציאות.
בפרשות השבוע שלנו תמיד שאלתי עצמי את השאלה המתבקשת, כיצד יוסף לא חושש לספר לאחיו את חלומותיו היומרניים, אך יותר מכך, כיצד הוא מעז לפתור לשר האופים את פתרון מותו, ולפרעה מנהיג אימפריה, שהיה בבחינת אל למצרים, את פתרון שנות הרעב. הרי רק בפתרון קשיים שכאלה היה עלול להיות נתון למיתה, ופרשנות זו דרשה מיוסף ודאי מידה רבה של אומץ לב. נראה כי ישנו רכיב נוסף והכרחי לפתרון חלומות: "א"ר לוי לעולם יצפה אדם לחלום טוב עד כ"ב שנה מנלן מיוסף" (ברכות נ"ה ע"ב). נראה כי היכולת לפתוח את ליבנו לחלום ולפירושו קשורה גם ב"דעת פתוחה" וצעירה, שיש בה את החוצפה והתעוזה שבלעדיהן חלומות אינם יכולים להתגשם.
יוסף בעל החלומות הוא השראה לכל החולמים בכל הדורות - בעצם נכונותו לחלום, בכוחו לומר בפיו, בתעוזה שבפרשנות החריפה, בדעה הפתוחה וברוח הצעירה, וללא משוא פנים, שהביאה אותו מתחתית הבור אל גג האימפריה.

בשיא העלילה ומתוך מצוקה גדולה, ניגש יהודה אל אחיו יוסף ומשמיע בפניו את נאום חייו. המצב צר ודחוק, יוסף מתנכר לאחיו ומאשים אותם בריגול. שמעון מושלך לבית האסורים ובנימין מואשם בגניבת הגביע של יוסף. דווקא ברגע הזה יהודה "ניגש" ופועל בכוח דיבורו, בנאום של סיפור משפחתי המעורר רגשות עזים. היכולת "לגשת", להתמודד מול הצרה פנים אל פנים, מובילה אל הפתרון המיוחל, יוסף מתוודע אל אחיו והם נחלצים מהצרה שבה היו.
נראה כי מילת המפתח בהתמודדות עם הצרה, כמו גם במנהיגות שמראה יהודה היא המילה הפותחת את פרשתנו - "ויגש" – "וַיִּגַּשׁ אֵלָיו יְהוּדָה". אל מול הקושי והאתגרים יהודה אינו שוקע בהרהורים וערעורים, אינו שוגה במחשבות ואינו מתבוסס בתחושותיו הקשות. הוא ניגש, סר קדימה, פועל ועושה. היכולת לצאת מההלם הראשוני למרחבי הפעילות והמעשה, הוא המפתח להיחלצות מכל קושי, לחוסן, להחלמה ולמשמעות.
היכולת "לגשת" לפעול מתוך מציאות עמומה ומעורפלת צצה ועולה ברגעי משבר היסטוריים. באופן דומה, כאשר יעמדו בני ישראל על שפת ים סוף כשהמצרים מאחוריהם והים לפניהם, ינחה הקב"ה את משה במילים "...מַה תִּצְעַק אֵלָי דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִסָּעוּ" (שמות יד, טו). פירוש רש"י לפסוק מלמדנו "שֶׁהָיָה מֹשֶׁה עוֹמֵד וּמִתְפַּלֵּל, אָמַר לוֹ הַקָּבָּ"ה, לֹא עֵת עַתָּה לְהַאֲרִיךְ בִּתְפִלָּה, שֶׁיִּשְׂרָאֵל נְתוּנִין בְּצָרָה (מכילתא)." פירוש מפתיע זה מחזק תובנה זו, לפיה בעת צרה יש לפעול ולעשות. עם ישראל הנוסע קדימה, כמו יהודה הניגש אל יוסף, הם ההשראה לדורות של מנהיגים שפעלו ועשו, הצילו רבים מאסון וסללו דרך.

טרם ברכות יעקב, לפני פרידתו מן העולם ופרידתנו מספר בראשית ומדמויות האבות, מבקש יעקב לגלות לבניו את הקץ ואחרית הימים. הבקשה לפזר את הערפל סביב שאלת העתיד, מתאימה לנקודת המפנה בה הופכת משפחת יעקב ממשפחה לעם, והינה בקשה אנושית ואוניברסאלית חוצת זמנים ותרבויות.
יעקב מבקש למסור לבניו את סוד קץ הימים במשפט שיש בו חזרתיות: "וַיִּקְרָא יַעֲקֹב אֶל בָּנָיו וַיֹּאמֶר הֵאָסְפוּ וְאַגִּידָה לָכֶם אֵת אֲשֶׁר יִקְרָא אֶתְכֶם בְּאַחֲרִית הַיָּמִים: הִקָּבְצוּ וְשִׁמְעוּ בְּנֵי יַעֲקֹב וְשִׁמְעוּ אֶל יִשְׂרָאֵל אֲבִיכֶם:" (בראשית מ"ט, א-ב) על חזרתיות זו אומר רש"י "ביקש לגלות את הקץ ונסתלקה ממנו שכינה והתחיל אומר דברים אחרים". העדר גילוי זה מסתדר עם אמרת חז"ל הידועה: "תיפח עצמן של מחשבי קיצין" (סנהדרין צ"ז ע"ב), המבקשת למנוע את העיסוק בחישוב וגילוי הקץ.
ברוח דברים אלו, כותב הרמב"ם באיגרת תימן (שסבלה ממשבר רוחני גדול בעקבות הבטחות גאולה וחישוב הקץ של משיח שקר) כי: "תחילת מה שיש עליך לדעת: שהקץ על דרך האמת לא יתכן לשום אדם לדעת אותו לעולם … וכבר באר הקב"ה על ידי נביאיו שקצת בני אדם יחשבו קצים למשיח ויעברו הקיצים ולא יתקיימו … וכן אמרו החכמים זכרונם לברכה: "תפח רוחם של מחשבי קיצין" …".
הרב פרופ' יונתן זקס (שיג ושיח, 135-138) מביא בעניין זה חידוש מרתק, חישוב הקיצים הינו הבדל מהותי בין תרבות ישראל לתרבות יוון העתיקה. בעוד בתרבות יוון שלטה תפיסה מרכזית של גורל, ואפילו גורל עיוור (עליהן היו אמונות המוֹירות והאנאנקה - ייצוג הגורל והבלתי נמנע במיתולוגיה היוונית, לפיהן האדם לא יכול להימלט מגורלו), תרבות ישראל דורשת מהאדם התבוננות הפוכה - להיות חופשיים, להיות בחיריים, ולפיכך גם טועים, לומדים ומשתנים. לפיכך, ניטלה מיעקב היכולת לחזות את עתיד צאצאיו כאמירה דתית ורוחנית, כמסר לדורות. מנגד - לצד העדר חיזוי העתיד, ניתנה התקווה, המאפשרת שינוי וצמיחה, כדברי יעקב אבינו - "לִישׁוּעָתְךָ קִוִּיתִי ה'" (בראשית מ"ט, י"ח), הנאחזת בחוט ומבקשת דרך בעתיד לוט בערפל.

המילה הנני, חוזרת על עצמה מספר רב של פעמים בתנ"ך. לעיתים מוזכרת המילה הנני בהבטחות הקב"ה לאבות ולעם ישראל: "וַאֲנִי הִנְנִי מֵקִים אֶת-בְּרִיתִי אִתְּכֶם וְאֶת-זַרְעֲכֶם אַחֲרֵיכֶם" (בראשית ט', ט'), ומצד שני, המילה הנני באה לבטא את התייצבותו של האדם הדובר, נוכח קריאת הא-ל, בדומה להתייצבותו של אברהם במעמד העקדה, המתחילה ומסתיימת במילה - הנני: בתחילה - "וַיְהִי אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה וְהָאֱלֹהִים נִסָּה אֶת-אַבְרָהָם וַיֹּאמֶר אֵלָיו אַבְרָהָם וַיֹּאמֶר הִנֵּנִי" (בראשית, כ"ב, א'), ובסיום מעמד העקידה - וַיִּקְרָא אֵלָיו מַלְאַךְ ה' מִן-הַשָּׁמַיִם וַיֹּאמֶר אַבְרָהָם אַבְרָהָם וַיֹּאמֶר הִנֵּנִי" (שם, כ"ב, י"א).
גם במעמד הסנה הבוער, בו משה רועה הצאן פוגש את המחזה הפלאי של סנה בוער, חוזרת מילה זו: "וּמֹשֶׁה הָיָה רֹעֶה אֶת־צֹ֛אן יִתְרוֹ חֹתְנוֹ כֹּהֵן מִדְיָן וַיִּנְהַג אֶת־הַצֹּאן אַחַר הַמִּדְבָּר וַיָּבֹא אֶל־הַר הָאֱלֹהִים חֹרֵֽבָה׃ וַיֵּרָא מַלְאַךְ ה' אֵלָיו בְּלַבַּת־אֵשׁ מִתּוֹךְ הַסְּנֶה וַיַּרְא וְהִנֵּה הַסְּנֶה בֹּעֵר בָּאֵשׁ וְהַסְּנֶה אֵינֶנּוּ אֻכָּל׃ וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אָסֻרָה־נָּא וְאֶרְאֶה אֶת־הַמַּרְאֶה הַגָּדֹל הַזֶּה מַדּוּעַ לֹא־יִבְעַר הַסְּנֶה׃ וַיַּרְא ה' כִּי סָר לִרְאוֹת וַיִּקְרָא אֵלָיו אֱלֹהִים מִתּוֹךְ הַסְּנֶה וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה מֹשֶׁה וַיֹּאמֶר הִנֵּנִי׃" (שמות ג', א'-ד').
תשובתו של משה - "הנני", מילה המהווה התגייסות והתמסרות למשימה שתוטל עליו, מעלה שאלה - בלב מדבר, במקום המיועד לרעיית צאן, לא ידע משה מי הפונה אליו, ומה המשימה אליה הוא מתגייס. על כך גם עומד הרב עדין שטיינזלץ - על אף שלא ידע למי ענה - ענה. הנני, אומר רש"י - לְשׁוֹן עֲנָוָה וּזְרִיזוּת, וממשיך רש"י כי ענווה וזריזות אלו היו למרות התנאים הקשים לביצוע המשימה.
האמן, מיכאל סגן כהן, ביטא ביצירתו "הנני" (1978), את משמעותה הפילוסופית, ככזו המשתייכת לקבוצות הביטויים ה"אינדקסיקאלים", הכוונה היא לביטוי לשוני, שהקשר הבעתו קובע את משמעותו. כך למשל, הביטוי הנני, בא לבטא - אני נמצא "כאן ועכשיו", "אני מוכן ומזומן". הציור של האמן מיכאל סגן כהן, מביא את הדפס המילה "הנני" בכתב התלמודי הוילנאי, בצירוף חתימת שמו, אשר גם היא חלק מהיצירה, והדגשת האני כאן, בזמן הזה, מוכן ומזומן.
מאידך, היצירה מצויה במסגרת שחורה, כמו מודעת אבל, ומדגישה כי המילה "הנני", נשמעת דומה למילה "אינני". בכך מלמד אותנו האמן כי להיות מוכן ומזומן, מצריך גם כניעה גמורה, התבטלות וענווה, שהיא בבחינת מוות מסויים בתוך ההתמסרות. התנועה העדינה שבין ההתגייסות להתבטלות, עומדת בבסיס דמותו של גדול מנהיגינו - משה רבנו - העניו באדם - "הנני".

משה רבינו, עומד בפני שני אתגרים עיקריים בבואו להוציא את בני ישראל מבית העבדים של האימפריה המצרית. האתגר הראשון הוא העובדה כי משה גדל בבית פרעה ולא חווה על בשרו את שיעבוד מצרים. היעדר השותפות בנטל צער הציבור, הופך את משה ל-"זר". האתגר השני, הוא מגבלת השפה של משה - "...כִּי כְבַד פֶּה וּכְבַד לָשׁוֹן אָנֹכִי" (שמות, ד', י'). על צדדיה של מוגבלותו זו של משה, מעמיקים הפרשנים רש"י וחזקוני. בעוד רש"י שם דגש על הרטוריקה הכבדה של משה: "כי בִּכְבֵדוּת אֲנִי מְדַבֵּר", החזקוני מדגיש דווקא את שכחת השפה המצרית: "לפי שברחתי ממצרים בקטנתי ועכשיו בן שמונים שנה אנכי וכבר שכחתי לשון מצרי אבל אהרן לא זז משם ויודע לשונם." בטענות אלו טוען משה כלפי הקב"ה כי חסרונותיו אלו הופכים אותו לבלתי כשיר בעליל לביצוע המשימה הנדרשת, אך הקב"ה קובע כי הפתרון הוא שילוב בין משה לאחיו אהרון – "הוּא יִהְיֶה לְּךָ לְפֶה וְאַתָּה תִּהְיֶה לּוֹ לֵאלֹהִים" (שם ב, טז). האחים אהרון ומשה משלימים זה את זה. האחד מביא את כוח הנבואה והחיבור לה' והאחר את כוח הדיבור והחיבור אל העם. יתרונו של האחד הוא חסרונו של אחיו, והחיבור ביניהם יוצר את הדבר הנחוץ כדי להוציא את ישראל ממצרים.
חיבורם של משה ואהרון במשימה המשותפת לגאול את עם ישראל ממצרים, מקבל משמעות נוספת בפסוק – "הוּא אַהֲרֹן וּמֹשֶׁה אֲשֶׁר אָמַר ה' לָהֶם הוֹצִיאוּ אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם" (שמות ו, כו). הביטוי "הוא" לפני שמותיהם של האחים, מלמד איך יכולותיהם המשלימות ושיתוף הפעולה ביניהם הביא לכך שהם הפכו כמעט ליחידה אחת, מקשה אחת המשלימה זו את זו.
השלמה נוספת למנהיגותם של משה ואהרון, מתקיימת על ידי אחותם מרים. לאחר קריעת ים סוף, כאשר משה שר את שירת הים והעם עונה אחריו בקול, עושה מרים דבר דומה עם נשות ישראל – וַתִּקַּח מִרְיָם הַנְּבִיאָה אֲחוֹת אַהֲרֹן אֶת הַתֹּף בְּיָדָהּ וַתֵּצֶאןָ כָל הַנָּשִׁים אַחֲרֶיהָ בְּתֻפִּים וּבִמְחֹלֹת: וַתַּעַן לָהֶם מִרְיָם שִׁירוּ לַה' כִּי גָאֹה גָּאָה סוּס וְרֹכְבוֹ רָמָה בַיָּם: (שמות ט"ו, כ'-כ"א). את מה שמשה אינו יכול או אינו רשאי לעשות עם הנשים, עושה במקומו אחותו מרים. שוב – האחווה המשפחתית מכסה על ההיעדר והחוסר, משלימה ומחברת.
גאולתם של ישראל ממצרים הגיעה על ידי שלושה אחים – מרים, אהרון ומשה. מרים הצילה את משה כתינוק, אהרון סייע לו בבואו אל פרעה. אהרון ומרים גם יחד סייעו למשה במסע במדבר, והחיבור והאחווה ביניהם היה חזק מכל סכסוך, כעס וקנאה שהתעוררו בדרך. אחווה, מסתבר, אינה מציאות שבה אין מחלוקת, כאבים וביקורת, אלא היכולת להתגבר על כל אלו מתוך הבנה כי אחים אנו.

"מחר אולי נפליגה בספינות" כתבה נעמי שמר בשיר ישן וידוע, שמבטיח עתיד ורוד ובטוח - "אם לא מחר אז מחרתיים". אך לשיר המשמח הזה יש גם ממד מתסכל ומצער – הדחייה של החזון המשמח למחר, משאירה את ההווה עם כל הכאב והקושי.
בסופה של פרשת "בשלח" מספרת התורה על מלחמת עמלק. דבריו של משה, רגע אחרי ההתקפה המרושעת של העמלקים, מעוררים תמיהה – "וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל יְהוֹשֻׁעַ בְּחַר לָנוּ אֲנָשִׁים וְצֵא הִלָּחֵם בַּעֲמָלֵק מָחָר אָנֹכִי נִצָּב עַל רֹאשׁ הַגִּבְעָה וּמַטֵּה הָאֱלֹהִים בְּיָדִי" (שמות יז, ט). מדוע דוחה משה את בואו ל"מחר"? האם בזמן שעמלק מזנב בנחשלים, ראוי ונכון שימתין משה ליום המחרת? כיצד יכולה הגאולה להמתין עוד יום?
רש"י מסביר ש"מחר" פירושו – "בעת המלחמה", כהווה מתמשך. כלומר, אין הכוונה שמשה מתעכב ומחכה, אלא רק מבטיח את התייצבותו עם מטה האלוהים לסיוע ללוחמים לאורך כל הקרב. אך עיון מעמיק בפרשיות יציאת מצרים מלמד כי ההמתנה למחר היא מוטיב חוזר לאורך הסיפור. גם כאשר זועק פרעה מעול המכות ומבקש ממשה ואהרון להסיר ממנו את הפורענות, הם שבים ומבטיחים לו כי הדבר יקרה "למחר".
בדחייה ל״מחר״ מבקשת התורה ללמדנו שלא ניתן להושיע את מי שאינו יודע שהוא נמצא בצרה ובגלות. הזעקה, הקושי והכאב היא תנאי הכרחי ומקדים לבואה של הגאולה. גאולה המגיעה "עכשיו" או "מיד", אמנם מצילה מן הצרה אך אין בה את היסוד האמוני העמוק של ההבנה כי הקב"ה הינו חלק מהתהליך הגדול. זאת ועוד, תהליכים עמוקים דורשים זמן ואורך רוח - כך בכל תחום בחיינו, בגידול ילדים, בתהליכי למידה, ביצירת קשרים אישיים וקהילות משמעות. הדרישה לישועה מיידית, כזו הבאה בלא המתנה ובלא טרחה, היא תקווה ילדותית שמוותרת לא פעם על תהליכי העומק ואינה עומדת לאורך זמן, בבחינת – "מה שבא בקלות באותה הקלות ייעלם".
משה מבקש ללמד את העם את סוד ההמתנה למחר. הרצון לגאולה מיידית הוא רצוי, מבורך ומובן, והקריאה הזו היא קול חשוב במרחב היהודי. אבל גאולת ה' דורשת גם את תהליך ההמתנה, העיבוד והדגירה. את היכולת לשאת את ״הרגע״ וההווה המתמשך. או אז, יתאפשר השינוי והתיקון - ״כהרף עין״.
חיבורם של משה ואהרון במשימה המשותפת לגאול את עם ישראל ממצרים, מקבל משמעות נוספת בפסוק – "הוּא אַהֲרֹן וּמֹשֶׁה אֲשֶׁר אָמַר ה' לָהֶם הוֹצִיאוּ אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם" (שמות ו, כו). הביטוי "הוא" לפני שמותיהם של האחים, מלמד איך יכולותיהם המשלימות ושיתוף הפעולה ביניהם הביא לכך שהם הפכו כמעט ליחידה אחת, מקשה אחת המשלימה זו את זו.
השלמה נוספת למנהיגותם של משה ואהרון, מתקיימת על ידי אחותם מרים. לאחר קריעת ים סוף, כאשר משה שר את שירת הים והעם עונה אחריו בקול, עושה מרים דבר דומה עם נשות ישראל – וַתִּקַּח מִרְיָם הַנְּבִיאָה אֲחוֹת אַהֲרֹן אֶת הַתֹּף בְּיָדָהּ וַתֵּצֶאןָ כָל הַנָּשִׁים אַחֲרֶיהָ בְּתֻפִּים וּבִמְחֹלֹת: וַתַּעַן לָהֶם מִרְיָם שִׁירוּ לַה' כִּי גָאֹה גָּאָה סוּס וְרֹכְבוֹ רָמָה בַיָּם: (שמות ט"ו, כ'-כ"א). את מה שמשה אינו יכול או אינו רשאי לעשות עם הנשים, עושה במקומו אחותו מרים. שוב – האחווה המשפחתית מכסה על ההיעדר והחוסר, משלימה ומחברת.
גאולתם של ישראל ממצרים הגיעה על ידי שלושה אחים – מרים, אהרון ומשה. מרים הצילה את משה כתינוק, אהרון סייע לו בבואו אל פרעה. אהרון ומרים גם יחד סייעו למשה במסע במדבר, והחיבור והאחווה ביניהם היה חזק מכל סכסוך, כעס וקנאה שהתעוררו בדרך. אחווה, מסתבר, אינה מציאות שבה אין מחלוקת, כאבים וביקורת, אלא היכולת להתגבר על כל אלו מתוך הבנה כי אחים אנו.

פרשת יתרו משופעת באירועים מכוננים - ממעמד הר סיני ועשרת הדיברות המהוות חוקה רוחנית לאומית ואוניברסלית ועד עצתו הנדיבה של יתרו, חותן משה, להנדסת מנהיגות מיטיבה. ברגעי שיא אלו החולשים על מעגלים רבים - הרוחני, המשפטי והמנהיגותי, תמוהה "הפרשה הקטנה" החותמת את מעמד הר סיני ועשרת הדברות המצווה את משה על דיני בניית ״מזבח אדמה״: וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה כֹּה תֹאמַר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אַתֶּם רְאִיתֶם כִּי מִן הַשָּׁמַיִם דִּבַּרְתִּי עִמָּכֶם: לֹא תַעֲשׂוּן אִתִּי אֱלֹהֵי כֶסֶף וֵאלֹהֵי זָהָב לֹא תַעֲשׂוּ לָכֶם: מִזְבַּח אֲדָמָה תַּעֲשֶׂה לִּי וְזָבַחְתָּ עָלָיו אֶת עֹלֹתֶיךָ וְאֶת שְׁלָמֶיךָ אֶת צֹאנְךָ וְאֶת בְּקָרֶךָ בְּכָל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַזְכִּיר אֶת שְׁמִי אָבוֹא אֵלֶיךָ וּבֵרַכְתִּיךָ: וְאִם מִזְבַּח אֲבָנִים תַּעֲשֶׂה לִּי לֹא תִבְנֶה אֶתְהֶן גָּזִית כִּי חַרְבְּךָ הֵנַפְתָּ עָלֶיהָ וַתְּחַלְלֶהָ: וְלֹא תַעֲלֶה בְמַעֲלֹת עַל מִזְבְּחִי אֲשֶׁר לֹא תִגָּלֶה עֶרְוָתְךָ עָלָיו: (שמות כ יט-כג).
נשאלת השאלה מדוע לאחר הקולות מן השמיים, המעמד הנשגב והבשורה הענקית הטמונה בעשרת הדיברות, באה מצווה זו, המבקשת בעומקה לשוב אל הקרקע והאדמה. לא רק זאת, לפי פרשנים שונים, המזבח צריך להיות נטוע באדמה ונובע ממנה, כך מפרש רש"י: מזבח אדמה – ״מחובר באדמה, שלא יבננו על גבי עמודים או על גבי כיפים.״ ומוסיף האבן עזרא כי כבוד ה׳ נגלה במזבח פשוט דווקא: ״וכבודי ידור עמכם ולא יזח, על תנאי שתזבחו זבחים לי. ולא אבקש מזבח זהב וכסף, כי אם מזבח אדמה״.
על פי המדרשים, השילוב בין השמים לארץ - בין, ״אַתֶּם רְאִיתֶם כִּי מִן הַשָּׁמַיִם דִּבַּרְתִּי עִמָּכֶם״ לבין ״מִזְבַּח אֲדָמָה תַּעֲשֶׂה לִּי״, מבקש את התנועה בין הההתגלות הגדולה והשמימית לפעולה הארצית הפשוטה פה על פני האדמה. כך נאמר במדרש תנחומא כי מזבח האדמה נלמד כנגד מזבח של מעלה מחלום סולם יעקב: "ויחלום והנה סולם". אמר ר' אלעזר ב"ר שמעון בן יוחי: הראה לו מזבח, שנאמר: מזבח אדמה … וראשו מגיע השמימה – זה ענן הקטורת״.
כל חיינו בעולם אנו נעים בניסיון לחבר בין הארץ והשמים. בקשה זו מקבלת ביטוי נוסף בט״ו בשבט, חג האילנות, בו אנו נוטעים עצים באדמת הארץ מקווים ומייחלים כי ישרישו, יצמחו ויעלו מעלה מעלה אל עבר השמים האינסופיים. פעולת ההצמחה הארצית מתחילה בהקשבה לקולות מן השמיים, אך מתגשמת בעיקרה בחיבור הארצי, היומיומי, שאין בו זוהר של זהב וכסף. ככה עצים גדלים, כך אדם גדל, כך אומה גדלה, משגשגת וצומחת.

פרשת משפטים מחזירה אותנו אל לב מסכת בבא קמא אותה לומדות תלמידות י׳-י״ב. ולמרות דפי הגמרא הממוקדים בהכנה לבגרות, אנחנו מבקשות להרחיב את נקודת המבט, כתפיסה חינוכית-ערכית וללמוד מעבר לחומר הרגיל. לפני פרק הכונס, ביקשנו לצלול עם תלמידותינו למשנה הראשונה במסכת בבא קמא: אַרְבָּעָה אֲבוֹת נְזִיקִין: הַשּׁוֹר, וְהַבּוֹר, וְהַמַּבְעֶה, וְהַהֶבְעֵר… וּכְשֶׁהִזִּיק – חָב הַמַּזִּיק לְשַׁלֵּם תַּשְׁלוּמֵי נֶזֶק, בְּמֵיטַב הָאָרֶץ.
השאלה - מהו תשלום ״מיטב הארץ״? הדרישה לתיקון העוול, להשבת המצב לקדמותו לאחר שנעשתה פגיעה, היא יסוד מערכת הצדק האנושי, ופרשת משפטים מניחה את הבסיס לתפיסת הצדק המבקשת להכיר בעוול ולתקנו. כאשר עוסקת התורה בחובה לשלם ולפצות לאחר שנגרם נזק, היא מצווה כך - "כִּי יַבְעֶר אִישׁ שָׂדֶה אוֹ כֶרֶם וְשִׁלַּח אֶת בְּעִירֹה וּבִעֵר בִּשְׂדֵה אַחֵר מֵיטַב שָׂדֵהוּ וּמֵיטַב כַּרְמוֹ יְשַׁלֵּם" (שמות כב, ד). התורה אינה מסתפקת בחובה לשלם, אלא דורשת כי התשלום יהיה במעלה גבוהה וטובה במיוחד - מן ה"מיטב".
אלא שחז"ל נחלקו בהבנת הציווי לשלם את ה"מיטב" הזה: בעוד ר' ישמעאל סבור כי מדובר במיטב השדה או הכרם של הניזק, ר' עקיבא סבור כי מדובר במיטב השדה או הכרם של המזיק (בבא קמא, ז׳ ע״א). נראה כי מחלוקת התנאים נוגעת לשאלה מהי מהות התיקון הנדרש לאחר הפגיעה - האם המרחב שבו יש לעסוק הוא עולמו של הנפגע או שמא דווקא עולמו של הפוגע.
במסכת גיטין קובעת הגמרא כי הנימוק לחובה לשלם ממיטב השדה הוא בגדר "תיקון העולם" (גיטין מ״ח ע״ב). הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי עומדת על הקושי שבקביעה הזו, שהרי מדובר בדין תורה של ממש, ולא בתקנת חכמים, בדומה לשאר הדינים שאמרו חכמים מפני "תיקון עולם". אלא שלדבריה זהו בדיוק החידוש בדברי הגמרא - התורה קבעה את פעולת ״תיקון העולם״ כחובת תשלום הנזק ממיטב השדה במטרה להביא לתיקון החברה האנושית. מפעלם הגדול של חכמינו הוא בביאור האופן שבו עלינו לתקן את העולם, ובתזכורת המתמדת ללומדי התורה על עצם החובה לחתור לתיקון זה.
תיקון העולם לאחר פגיעה, נזק ועוול כרוך במעשה מורכב - הן של מה שאירע לניזק והן לעצם פגיעתו של המזיק. לא ניתן להביא לעולם מתוקן מבלי לתת תשומת לב ראויה לשני המרחבים הללו. מבטם העמוק של חכמים, מבקש לעודד ולחדד את נקודת המבט השלמה הזו, כך שאף מרחב לא יוזנח ולא יישכח. תיקון עולם, כשמו כן הוא, תיקון עולמות. באופן מלא ושלם, גם כשיש לאותם עולמות נקודות מבט שונות ומנוגדות.
נשאלת השאלה מדוע לאחר הקולות מן השמיים, המעמד הנשגב והבשורה הענקית הטמונה בעשרת הדיברות, באה מצווה זו, המבקשת בעומקה לשוב אל הקרקע והאדמה. לא רק זאת, לפי פרשנים שונים, המזבח צריך להיות נטוע באדמה ונובע ממנה, כך מפרש רש"י: מזבח אדמה – ״מחובר באדמה, שלא יבננו על גבי עמודים או על גבי כיפים.״ ומוסיף האבן עזרא כי כבוד ה׳ נגלה במזבח פשוט דווקא: ״וכבודי ידור עמכם ולא יזח, על תנאי שתזבחו זבחים לי. ולא אבקש מזבח זהב וכסף, כי אם מזבח אדמה״.
על פי המדרשים, השילוב בין השמים לארץ - בין, ״אַתֶּם רְאִיתֶם כִּי מִן הַשָּׁמַיִם דִּבַּרְתִּי עִמָּכֶם״ לבין ״מִזְבַּח אֲדָמָה תַּעֲשֶׂה לִּי״, מבקש את התנועה בין הההתגלות הגדולה והשמימית לפעולה הארצית הפשוטה פה על פני האדמה. כך נאמר במדרש תנחומא כי מזבח האדמה נלמד כנגד מזבח של מעלה מחלום סולם יעקב: "ויחלום והנה סולם". אמר ר' אלעזר ב"ר שמעון בן יוחי: הראה לו מזבח, שנאמר: מזבח אדמה … וראשו מגיע השמימה – זה ענן הקטורת״.
כל חיינו בעולם אנו נעים בניסיון לחבר בין הארץ והשמים. בקשה זו מקבלת ביטוי נוסף בט״ו בשבט, חג האילנות, בו אנו נוטעים עצים באדמת הארץ מקווים ומייחלים כי ישרישו, יצמחו ויעלו מעלה מעלה אל עבר השמים האינסופיים. פעולת ההצמחה הארצית מתחילה בהקשבה לקולות מן השמיים, אך מתגשמת בעיקרה בחיבור הארצי, היומיומי, שאין בו זוהר של זהב וכסף. ככה עצים גדלים, כך אדם גדל, כך אומה גדלה, משגשגת וצומחת.

לקראת פורים, אביא את דבר התורה היפהפה של תלמידות י״ב אווה גז ולילך סיטבון ולאחריהם את דבר רבנית פורים - מעיין פריידנברג. תודה לכן על שיתוף הדברים:
פרשת תצווה מדברת על בגדי הכהונה, שמן המאור למנורה, חנוכת הכהנים וקורבנות המשכן. אנחנו רוצות להתמקד בנושא חנוכת הכהנים שקוראים לה ''מילואים''.
השאלה שלנו היא האם יש באמת קשר בין ימי המילואים של הכהנים לבין ימי המילואים של החיילים שלנו היום? כולנו מכירות את המילואים של היום, ומענייין לראות ולהבין כי גם לכהנים במשכן ובמקדש היו מילואים משלהם. המילואים של הכהנים מתפרסים על פני שבעה ימים שבהם מחנכים ומקדשים אותם לעבודת המשכן.
אז מה בעצם עשו הכוהנים במילואים?
הרמב”ן מדגיש את החשיבות של שבעת ימי המילואים כהכנה רוחנית ופיזית של אהרן ובניו לתפקיד הכהונה. הוא מסביר ששבעת הימים נועדו לקדש את הכהנים ולהכין אותם לעבודת הקודש. לפי הרמב״ן זהו טקס של שבעה ימים בהם משה מקדש את אהרן ובניו לכהונה. בימים אלו משה רוחץ את אהרן ובניו, מלביש אותם בבגדי כהונה ומושח את אהרן בשמן המשחה. אהרון ובניו מקריבים קורבנות מיוחדים וביניהם איל מילואים שממנו לוקחים את הדם ומורחים על צידם הימני של הכהנים: על התנוך, על בוהן ידם הימנית ועל בוהן רגלם הימנית, כל זה לסמל קדושה.
רש״י מסביר שמשה שימש ככהן במהלך שבעת הימים הראשונים של המשכן, עד חנוכת המשכן ביום השמיני, ולאחר מכן הוא מפנה את מקומו לאהרון ובניו.
יוצא אם כן כי המשמעות של ימי המילואים היא ימי הכנה נפשית ורוחנית אותה הכוהנים צריכים לעבור לפני כניסתם לתפקיד.
הרב מנחם ליבטאג שואל למה דווקא לחזור על הטקס לאורך כל שבעת ימי המילואים? - תשובתו היא זכר לבריאת העולם. כמו שהקב״ה ברא את העולם בשבעה ימים, כך ימי המילואים כשהיום השביעי מציין את סיום הבריאה.
אז מה הקשר של שבעת ימי המילואים של הכהנים למילואים שאנחנו מכירות היום של החיילים?
בשני תפקידי ה''מילואים'' השונים האלה, החיילים והכהנים נאלצים לעזוב את חייהם האישיים בשביל לשרת בתפקיד חשוב לעם ישראל ולהיות חלק עבור כלל ישראל.
כמו שהכהנים צריכים הכנה מיוחדת לימי המילואים גם החיילים מתכוננים לזה - תפקיד חשוב מצריך הכנה.
ימי המילואים מייצרים מעבר בין להיות אדם פשוט לאדם משרת בקודש - כמו שחיילים הופכים מאזרחים למשרתי העם ומגניו. אמנם מילואים נחשבים היום לשירות עצמו ולא להכנה כמו בפרשה, אבל ההכנה לקראת התפקיד היא קריטית ומאפשרת את השירות הציבורי. עיסוק בהכנה לתפקיד לכהנים ולחיילים מראה נאמנות, מסירות, נגיעה אמיתית ב״דבר עצמו״ והבעת רצון להיות חלק מלא מן התפקיד - עבור העם.
הרב אילעאי עופרן גם מתמקד בבגדי הכהנים ובמדי חיילי המילואים. כהנים וחיילי מילואים צריכים ללבוש בגדים שמייצגים אותם ואת תפקידם. הוא מדבר על כך שהמדים נותנים אחריות למי שלובש אותם. הוא מזהיר מפני לבישת מדים כתחפושת שבעצם מזלזלת בתפקיד ובמשמעות המדים, כמו תחפושות מצחיקות בפורים. הכוונה היא שהחיילים לא יתייחסו למדים כתחפושת אלה כמדים רשמיים שהופכים אותם לחיילים.ֿ
המסר שאפשר לקחת מהפרשה הוא שלא משנה לאיזה תפקיד את נכנסת בחיים שלך, ואם הוא אפילו תפקיד משמעותי וחשוב, לא הכל קורה ברגע. צריך הכנה וסבלנות, לפעול לפי הסדר ואפילו ללבוש את הבגדים הנכונים והמדוגמים לתפקיד, כמו בגדי הכהן, וכמו מדי צבא, וזה מה שהופך אותנו 'ל'ראויות'' לתפקיד ויכולות לקיים אותו כמו שצריך.
זה יכול להתקשר לנו לחיים שלנו עכשיו כהכנה לתפקיד עתידי שאולי עדיין לא ברור לנו.
פרשת תרומה, בה מצווה משה לבנות את המשכן, נעה בין ניגודים: בין היד הפשוטה לבקשת התרומה לבין העושר של הזהב הטהור, בין ציווי על כלל בני ישראל ״עשו״ לציווי הפרטי למשה רבינו - ״וציפית״, ״ויצקת״ ו״עשית״, בין מעשה הצורפות המחבר בין סוגי מתכות שונים ל-״מקשה אחת״.
בתוך מרחב ניגודי זה, מהדהדת בקשת התרומה והנדבה: ״וַיְדַבֵּר ה׳ אֶל־מֹשֶׁה לֵּאמֹֽר׃ דַּבֵּר אֶל־בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵל וְיִקְחוּ־לִי תְּרוּמָה מֵאֵת כׇּל־אִישׁ אֲשֶׁר יִדְּבֶנּוּ לִבּוֹ תִּקְחוּ אֶת־תְּרוּמָתִי׃ וְזֹאת הַתְּרוּמָה אֲשֶׁר תִּקְחוּ מֵאִתָּם זָהָב וָכֶסֶף וּנְחֹֽשֶׁת״ (שמות כ״ה, א׳-ג׳). הפסוקים מעלים שאלה, האם מעשה התרומה נלקח כציווי, כחוק, או שמא ניתן כנדבה ומרצון חופשי מלא?
על מידת הבחירה החופשית במתן הנדבה לבניית המשכן נחלקו המפרשים. רש״י מציין כי לשון נדבה הוא ״לְשׁוֹן רָצוֹן טוֹב״, משמע - בחירה חופשית מלאה. מאידך, הכלי יקר (ר׳ שלמה אפרים מלונטשיץ) מביא את נקודת ההכרח במתן הכספים ומפרש את המילה "ידבנו" כבאה מהשורש ״דוה״ - המסמלת כאב - ״וזה מורה על מי שלבו דוה וכואב על הנתינה״.
פרשנות מסקרנת, המביאה נקודת מבט אחרת, היא פרשנותו של הספורנו, המציע פתרון ביניים - ״אמור לישראל שחפצתי שגבאים יגבו בעדי תרומה, וכן עשה משה ברדתו מן ההר… ויאמר משה אל כל עדת בני ישראל שהם הסנהדרין קחו מאתכם תרומה ובזה צוה להם שיגבו. וישראל לא המתינו שיגבו הסנהדרין, אבל תיכף יצאו מלפני משה והביאו עד בלי די…״ לדבריו, בניית המשכן מתאפשרת מתוך המפגש שבין רוח ההתנדבות הספונטנית של העם ובין הדרישה החיצונית והגבייה של הסנהדרין.
המשכן הוא מקום של ניגודים שכן הוא מקום של מפגש. הוא המרכז שבו נפגש כלל ישראל ובו נפגשים ישראל עם אביהם שבשמים. הוא מקום המפגש של העשייה החומרית עם ההוויה הרוחנית, ומדרש ידוע מספר כי המקדש נבנה במקום מפגשם של שני אחים שאהבו זה את זה, ורצו לתת זה לזה מתוך ראיית האחר - האחד את השני.
פרשת תרומה מלמדת כי קיומו של המשכן תלוי ומותנה ב"מפגש" נוסף, זה שבין החובה החיצונית והרצון הפנימי. המשכן מיוסד על השקפה השואפת לחיבור בין הרצון וההתנדבות האנושית, ובין הציווי המגיע אל האדם מבחוץ. במרחב נדיר ומיוחד זה, שנחזה כמעל הטבע האנושי, שם ראוי שם ה׳ לשכון.
דברים שאמרה ד״ר מוריה רן, רבנית בית הספר, שפתחה את קריאת המגילה בדברים הבאים:
כהיסטוריונית אני רגילה להסתכל על העולם מתוך התמונה הגדולה. לזהות במבט לאחור מגמות, אירועים מכוננים, למצוא את הקשרים ביניהם, להשוות לדברים אחרים דומים שמתרחשים בעולם.
וכעת אנחנו חיות בהיסטוריה. בתוך האירועים, בתוך המגמות, בתוך ההתרחשות עצמה. ולא רק שאנחנו בתוך זה, אלא יש לנו עומס ודאגות ועצב על הלב, ועוד יותר קשה להרים את הראש ולזהות את המגמה - לאן כל זה לוקח אותנו?
יותר קל להביט לאחור על היסטוריה שהתרחשה ולחקור אותה. הערב אני מבקשת איתכן לחקור מעט אותנו בעכשיו, במציאות.
לשם כך אעזר במגילת אסתר, ובכמה פרשנויות מודרניות עליה.
המגילה נמשכת על פני 12 שנים. מתחילים בשנת שלוש למלכו של אחשורוש. עוברים לשנה השביעית למלכותו שבה הוא נושא את אסתר לאישה. ובשנת שתיים עשרה למלך אחשורוש המן מפיל פור להשמיד את כל היהודים. בין הטלת הפור למימוש ושיברו, עברה כשנה נוספת. ואז, לאחר המהפך הגדול באותו אדר, מחליטים אסתר ומרדכי לקבוע את חג פורים ומנחים את העם כיצד לעשות זאת בשנה שאחרי והלאה.
אני מנסה לראות את המציאות בעיניי אסתר, הנערה הבתולה טובת המראה, שאין לה אב ואם, ונלקחת בעל כרחה אל הארמון. שטבולה כעת בשמן המור ויודעת מה מצפה לה במפגש עם המלך אחשוורוש. שהופכת למלכה בלי לומר הגה. שמסתירה יום-יום את זהותה במשך 5 שנים של שבי בארמון המלוכה. איך האירועים האלו נראים בעיניה ומה מצליח להחזיק אותה בתוכם? והאם יש הגיון בתוך השגעון? - ובכן - יש הגיון!
אנחנו שקוראות את המגילה עד סופה, יודעת כיצד הרע מתהפך לטוב. עמוד התליה למרדכי הופך לעמוד התליה להמן. הכל מתהפך.
אך באותה נקודת זמן שבה מרדכי לובש שק ואפר וזועק זעקה גדולה ומרה, אף אחד לא ידע בדיוק מה יהיה הסוף. בטח לא אסתר שהשליטה בחייה נלקחה לה עוד הרבה לפני ועכשיו גורל עמה נגזר להשמדה והיא לבדה בארמון.
האדמו"ר מסלונים, הרב נח ברזובסקי, מרבה לכתוב בשבח הביטחון האמוני של מרדכי. מול המציאות הנוראית והלא הגיונית אמונתו בה' לא נעה, לא כורעת, ולא משתחווה לשום מציאות אחרת. "רווח והצלחה יעמוד ליהודים" אין פה ספקות. ויותר מכך, יש אקטיביות! מדרכי זועק ופועל.
הרבנית ימימה מזרחי מבקשת לכתוב מגילה עכשווית, מגילת אגם. אגם ברגר, שהייתה בין חמש התצפיתניות שנחטפו לעזה וחזרו אלינו. אגם לימדה אותה מה עזר לה לחכות ולא להישבר - האמונה הוודאית שיבואו להציל אותה, ואיסוף סימני השגחה קטנים בכל יום. הסיפור הגדול והסיפור הקטן.
אז לטובת המחקר ההיסטורי העכשווי שאנחנו עושות פה היום אני מבקשת יחד אתכן לא להפסיק לאסוף סימני השגחה, קטנים כגדולים, למצוא מילים מחזקות, מקורות מידע שמזינים אותנו באהבת העם, הארץ והתורה. וכן להמשיך לאחוז בתמונה הגדולה, בתסריט שיש לו תכלית, בביטחון בהצלה שתבוא ולפעול למענה בכל דרך שתתאפשר לנו.
שנזכה לישועות!

לבניית המשכן וריהוטו בחפצי קודש ייחודיים נדרשה חשיבה הנדסית ואומנותית. העשייה בראשותו של בצלאל בן אורי, לא הייתה מלאכת יחיד, אלא הפעילה את כל העם, נשים וגברים, כאשר המאפיינים החוזרים לעשייתם הינם - חכמת לב ונדיבות. בתוך שלל כלי המשכן, מעניין לבחון את כיור הנחושת, העשוי ״במראות הצבאות״: ״וַיַּעַשׂ אֵת הַכִּיּוֹר נְחֹשֶׁת וְאֵת כַּנּוֹ נְחֹשֶׁת בְּמַרְאֹת הַצֹּבְאֹת אֲשֶׁר צָבְאוּ פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד״ (שמות לח, ח).
נשאלת השאלה - מהן המראות הצבאות, ומהי פעולת ״אשר צבאו״ המתוארת מיד לאחריה?
לפי האבן עזרא, המראות שימשו את נשות ישראל למטרת התייפות פסולה. בבניית המשכן, המירו הנשים את הצורך במראה לשם יופי, בהתקהלות נשית לשמוע את דבר ה׳: ״וטעם הצובאות. כי משפט כל הנשים להתיפות לראות פניהם בכל בקר במראות נחשת או זכוכית לתקן הפארות שעל ראשיהם… והנה היו בישראל נשים עובדות השם שסרו מתאות זה העולם ונתנו מראותיהן נדבה כי אין להם צורך עוד להתיפות. רק באות יום יום אל פתח אוהל מועד להתפלל ולשמוע דברי המצות. וזהו אשר צבאו פתח אוהל מועד. כי היו רבות.״
במוטיב זה, של התקהלות, הולך גם ביאור יש"ר על התורה: הצבאת, לשון אסיפה, שהיו נאספות ובאות צבאות צבאות לתת מראותיהן.
מאידך, מדרש תנחומא (פרשת פקודי סימן ט׳), מראה את הקשר היפהפה בין הצורך במראה לשם יופי, במיוחד בזמנים קשים, בכדי להחזיק את המשכיות העם. השקעה ביופין של בנות ישראל, אפשרה את זיווגן עם בעליהן העבדים. המראות הצבאות היו הכרחיות לרגע של יופי ותשוקה בזמן של עבדות. מאידך, כאשר באו הנשים לתת את המראות כנדבה, כעס משה על מתנה זו: ״אמרו הנשים: מה יש לנו ליתן בנדבת המשכן? עמדו והביאו את המראות והלכו להן אצל משה. כשראה משה אותן המראות זעף בהן, אמר להם לישראל: טולו מקלות ושברו שוקיהן של אלו. המראות למה הן צריכין? אמר לו הקב"ה למשה: משה, על אלו אתה מבזה? המראות האלו הן העמידו כל הצבאות הללו במצרים.״
שתי העמדות, זו של האבן עזרא וזו של התנחומא, משקפות שתי תפיסות עולם ביחס לגופניות ולתאוות חומריות. בעוד האבן עזרא מתייחס לחסרונות ולסכנות שבהן, התנחומא מתייחס לכוח החיים והיצירה שהן מביאות. מעניין לשים לב שלמרות המחלוקת, שתי הדעות מסכימות על הפוטנציאל הגלום בגיוס אותן תאוות למרחב הקודש והרוח. הציווי להשתמש במראות המסמלות את הגוף לבניית אחד מכלי המשכן, מבהיר את אחד היסודות הבסיסיים ביותר של התורה - זה הדורש כל העת לחבר חומר עם רוח, בשר עם נשמה. ֿ
הכיור עומד בפתח המשכן ומסמל בכך את האופן שבה נכון וראוי לבא אל הקודש, ואולי גם את מהות המשכן - חיבור של הרוח הנצחית עם האנושיות הגופנית והסופית. רק מתוך החיבור הזה, לובשת הקדושה משמעות רלבנטית לחיי האדם, ומתאפשר קיומו של מרחב קדוש בתוך עולם של חול.

פרשת פקודי חותמת את מלאכת בניית המשכן. הקב"ה מפקיד על המשימה את בצלאל ואהליאב, ויחד עם משה הם מבצעים את גביית התרומה, עיבוד חומרי הגלם ובניית כלי הקודש. עם תום המלאכה מוסר משה לעם דיווח מפורט על כלל הפעילות – "כָּל הַזָּהָב הֶעָשׂוּי לַמְּלָאכָה בְּכֹל מְלֶאכֶת הַקֹּדֶשׁ וַיְהִי זְהַב הַתְּנוּפָה תֵּשַׁע וְעֶשְׂרִים כִּכָּר וּשְׁבַע מֵאוֹת וּשְׁלֹשִׁים שֶׁקֶל בְּשֶׁקֶל הַקֹּדֶשׁ" (שמות לח, כד), וכן על הכסף והנחושת. משה לא נצטווה למסור דו״ח על מה נעשה בכסף והרכוש שתרם העם לבניית המשכן, ואף על פי כן נראה כי מטרת הפירוט היא ליצור אמון בקרב העם בפרנסי הציבור שמבצעים עבורם את המלאכה.
כנגד אותה שקיפות קיצונית שבה נוהג משה, מסופר בספר מלכים על בעלי המלאכה המחזקים את בדק הבית בימי המלך יהואש, שלא הקפידו לעשות את אותם חשבונות מדוקדקים – "כִּי בֶאֱמֻנָה הֵם עֹשִׂים" (מלכים ב, יב). ומסביר רש"י "שלא היו חשודים בעיניהם".
נראה שהסתירה בין המדיניות של משה המקפידה למסור דו"ח מסודר המסיר כל חשד ובין המדיניות של יהואש מלך יהודה שלא דורש שום חשבון מבעלי המלאכה, מבקשת ללמד על שני צדדיו של יסוד חשוב בבניין המשכן והמקדש, הוא יסוד האמון. התנהלותו של משה מלמדת כי שליחי הציבור צריכים להתאמץ בכדי להיות ראויים לאמון העם, והתנהלותו של יהואש מלמדת כי הציבור נדרש להתאמץ ולתת אמון בשליחי הציבור שלו. אמון הוא מושג הדדי, ובכדי לקיימו נדרש מאמץ כביר משני הצדדים. אמון זה הוא משורשיה של השראת השכינה בישראל.
בפסגת עבודת הקודש הנעשית במקדש, מפציע מושג האמון שוב במלוא תוקפו וחומרתו. הכהן הגדול הנכנס אל קודש הקודשים - לפניי ולפנים ביום הכיפורים, נדרש לבצע את משימותיו הרבות לבדו – "וְכָל אָדָם לֹא יִהְיֶה בְּאֹהֶל מוֹעֵד בְּבֹאוֹ לְכַפֵּר בַּקֹּדֶשׁ עַד צֵאתוֹ" (ויקרא טז, יז). החכמים המלמדים אותו את דיני היום הקדוש לא יוכלו לפקח עליו שהוא אכן נוהג כפי שציווהו. המשנה במסכת יומא מספרת כי הם היו משביעין את הכהן הגדול שלא ישנה דבר ממה שלמדו אותו ולאחר מכן "הוא פורש ובוכה והן פורשין ובוכין" (משנה יומא פרק א). ומסבירים המפרשים כי הבכי הוא תוצאה של חוסר האמון בין הכהן לחכמים. למרות הצער והכאב, אוסרת התורה על כל מנגנון פיקוח בדבר עבודת הכהן הגדול.
סוגיית האמון מטלטלת כל דור ודור, והמקורות השונים מלמדים אותנו כי בלא אמון אין נאמנות, וללא נאמנות חברה מתוקנת לא יכולה להתקיים. משה רבינו, גדול הנביאים מלמדנו כי יש סוגיות בהן, למרות הנחת האמון, צריך שליח הציבור לפרסם את הדו״ח הציבורי, בריש גלי וללא משוא פנים. או אז, בעבודת האמון המשותפת - של העם ושל המנהיגות תשכון שכינה וישרור שלום בית.

שלושה פסוקים, עולם של קרבת אלוהים, חורבן ודממה - ״וַיִּקְחוּ בְנֵֽי־אַהרֹן נָדָב וַאֲבִיהוּא אִישׁ מַחְתָּתוֹ וַיִּתְּנוּ בָהֵן אֵשׁ וַיָּשִׂימוּ עָלֶיהָ קְטֹרֶת וַיַּקְרִיבוּ לִפְנֵי יְהֹוָה אֵ֣שׁ זָרָה אֲשֶׁר לֹא צִוָּה אֹתָֽם׃ וַתֵּצֵא אֵשׁ מִלִּפְנֵי יְהֹוָ֖ה וַתֹּאכַל אוֹתָ֑ם וַיָּמֻתוּ לִפְנֵי יְהֹוָֽה׃ וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶֽל־אַהֲרֹ֗ן הוּא אֲשֶׁר־דִּבֶּר יְהֹוָ֤ה ׀ לֵאמֹר בִּקְרֹבַ֣י אֶקָּדֵשׁ וְעַל־פְּנֵי כׇל־הָעָם אֶכָּבֵד וַיִּדֹּ֖ם אַהֲרֹֽן״. (ויקרא, י׳, א׳-ג׳)
נוכח האסון המתחולל ביום חנוכת המשכן, עת נשרפו נדב ואביהו באש היוצאת מלפני ה', עומדים האחים משה ואהרון, ומציגים שתי גישות שונות בתכלית לתגובה הראויה לאירוע טרגי, כואב וכה קיצוני. בעוד תגובתו של אהרון היא עצירה מוחלטת מכל עשייה ופעולה – "וַיִּדֹּם אַהֲרֹן" (ויקרא י, ג). הפועל "וידם" פירושו עמידה, כמו במלחמת יהושע בעמק איילון – "וַיִּדֹּם הַשֶּׁמֶשׁ וְיָרֵחַ עָמָד" (יהושע י, יג), תגובתו של משה למות אחייניו הפוכה לחלוטין.
משה דורש מאהרון ומשני בניו הנותרים – "רָאשֵׁיכֶם אַל תִּפְרָעוּ וּבִגְדֵיכֶם לֹא תִפְרֹמוּ וְלֹא תָמֻתוּ" (ויקרא י, ו). לדברי משה הם אינם רשאים להפסיק ממלאכת הקודש, ועליהם להמשיך בהקרבת הקרבנות. העמדה הקובעת כי "the show must go on" מאפשרת ומעודדת את המשך הקיום והחיים, גם אל מול טלטלות קשות. אך מציבה גם מחיר קשה ביותר - היא אינה נותנת מרחב לכאב, לאבל ולצער.
הרב סולובייצ'יק כותב בספרו "מן הסערה", העוסק בענייני אבלות כי "היהדות אינה סובלת צביעות או התנהגות בלתי טבעית המנוגדת לרגש האנושי. הכאב מוביל לאנחה, פחד פתאומי וצווחה". לכן, לדעת הרב נדרש האבל "לקרוע את בגדיו בכעס מתסכל ולהפסיק לקיים את המצוות... הניחו לו לבכות ולזעוק שכן עליו לפעול כיצור אנושי". לדבריו, ההלכה הכריעה כשיטתו של אהרון, המבקש לעצור ולתת מקום לכאב ולצער, ודחתה הלכה למעשה את שיטתו של משה - להמשיך לפעול, למרות כאבי התהום.
אולם בהתבוננות נוספת נראה כי דווקא עמדת הדממה של אהרון היא זו שמאפשרת את שיטת הפעולה האקטיבית של משה. באופן פרדוקסלי – דווקא עשיית המקום לאבל מצמיחה לאחר מכן את הנחמה, ודווקא העצירה מקדמת את תנועת החיים לאחר מכן. מכך אנו למדים כי האבל אינו מטרה, אלא אמצעי להמשך האפשרות לחיים. הדרך למנוע ממנו לכבוש את חיינו, היא דווקא לתת לו את המקום הראוי לו.
זלדה
היָּמִים הַבּוֹעֲרִים, הַמְעוֹפְפִים
כַּאֲשֶׁר בָּרַחְתִּי מֵחִבַּת הַחֲפָצִים,
כַּאֲשֶׁר חָשַבְתִּי -
זִיו הַכֵּלִים
יְפִי הַגִּנּוּנִים
יֶתֶר לַמְדָנוּת וְכָבוֹד
מַשְׁכִּיחִים אֶת טַעַם הַשָּׁמַיִם
סוֹתְמִים אֶת הַבְּאֵרוֹת.
הַיָּמִים הַבּוֹעֲרִים
כַּאֲשֶׁר שָׁרוּ הַנְּשָׁמוֹת:
לָמוּת כְּמוֹ בְּנֵי אַהֲרֹן
בְּהַקְרִיבְךָ אֵשׁ לֵאלֹהִים -
נַעֲלֶה מִבַּיִת נֶחְמָד
נַעֲלֶה מִגֶּפֶן שֶׁל זָהָב.
אבי סבח, מתוך הסדרה המעשן הגדול, 2020-24
על השיר והציור בהשראת הפרשה - המורות מוריה רצבי ורינת טואיטו

שאלה חינוכית המעסיקה אותי על בסיס יומיומי, הן בחיי האישיים והן בחיי העבודה בבית הספר הינה - מה מקדם יותר? - ביקורת או שבח? מה יעזור לאדם לעשות את הצעד הבא אל עבר התפתחות וצמיחה?
אני מניחה כי אם הייתי שואלת את פרופ׳ ראובן פוירשטיין ז״ל שהיה פסיכולוג חינוכי ומייסד ״מרכז פויירשטיין לקידום כושר הלמידה״, הייתי זוכה לקבל תשובה ברורה, שכן אחד מעקרונותיו היה שאדם צומח מתוך קנייה של הערכה עצמית גבוהה וחוויות של הצלחות אישיות ולימודיות.
סיפור תפיסתו הפסיכולוגית-חינוכית מתחיל בשנות ה-50, אז נשלח לטפל בילדים שורדי שואה, פצועים וחבולים בנפש ובגוף שאיש לא האמין שיוכלו להשתקם בצורה כלשהי, פרופ׳ פויירשטיין שהיה אז מחנך צעיר מספר: ״היות שהיה לי רקע בהוראה, נשלחתי ללמוד בסמינר למורים ומדריכים לילדי השואה. שם התכוננתי לעבודה ב״מקווה ישראל״ ושם נפגשנו עם המקרים הטראומתיים ביותר: אנשים שלא יכלו ללמוד… התעקשתי אז לומר שאדם, גם אם עברו עליו כל הצרות שבעולם, עדיין ניתן לשינוי… האמונה יצרה דחף לחפש אמצעים לממש אותו, לאמת אותו, לאשרר אותו. ומהנקודה הזו התחלתי באבחון הדינמי. אבחון שמכוון להעריך את נטייתו של האדם להשתנות… האבחון הדינמי טוען שהאדם יכול לשנות משמעותית את תפקודיו, ולכן תפקידו של האבחון הוא לזהות את פוטנציאל השינוי של כל אדם.״ (אבי הפוטנציאל האנושי, מאת רפאל פוירשטיין, 129-131).
היכולת לשינוי ולצמיחה, מצריכה נקודת מבט של הגבהה, מישהו אחד - בדרך כלל - אמא, אבא, סבא, סבתא - משפחה קרובה, היוצרת מרחב בטוח לצמיחה, באמצעות מילים טובות המאפשרות כמזון למוח ולנפש את יכולת הגדילה.
בחלקה השני של פרשת השבוע שלנו, מבקשת התורה ללמדנו את ״תּוֹרַת הַמְּצֹרָע״. התמקדות בריפוי מחלה גופנית לא אופיינית לתורה, ועל כן מציע הרב פרופ׳ יונתן זקס כי תורת המצורע באה ללמד אותנו על מחלה חברתית. התמקדות בפרשנותם של חז״ל בעניין צרעת מלמדת כי נגע הצרעת בא כעונש על לשון הרע: התורה מספרת על מחלת הצרעת בה לקתה מרים לאחר שדיברה אודות אשת אחיה (במדבר י״ב), וידו של משה שהלבינה בצרעת כאשר דיבר סרה על עם ישראל (שמות ד׳).
על כך מציע הרב זקס כי כוח המילה, לחיוב או לשלילה, הוא חלק ממעשה הבריאה החברתית: ״אל תלכו רכיל, תובעת מאיתנו התורה (ויקרא י״ט, ט״ז). אל תכפישו. אל תדברו רעות על אנשים. ליהדות יש אתיקת דיבור נוקשה ומפורטת משום לתפיסתה ״מות וחיים ביד הלשון״ (משלי י״ח, כ״א). האוזן מרכזית ביהדות מהעין; המילים חשובות בה מן המראות. אלוהים ברא את העולם הטבעי במילים, ואנחנו בוראים את העולם החברתי במילים - או הורסים אותו במילים… דיבור חיובי מעודד. לדעת הרמב״ם, הדיבור בשבחם של אנשים הוא חלק ממצוות ״ואהבת לרעך כמוך״ (רעיונות משני חיים, 128-130).
נגע הצרעת מבקש מאיתנו לחשוב על הבריאה באמצעות המילה. למילים יש כוח להשחית או לברוא, להשפיל או לרומם, מי מאיתנו לא מכיר את הנפילה בלשון, את יכולת הרמיסה באמצעות המילה? ומאידך - את יכולת הצמיחה וההגבהה שלנו ושל סביבתינו באמצעות מילים טובות של אמת! פרופ׳ פויירשטיין והרב זקס מצביעים על אותה יכולת מופלאה הנתונה לבני אדם - יכולת הצמיחה והשינוי, פוטנציאל הלמידה, יכולת לתיקון חברתי המצויה בתו הקטן ביותר - במילה.